banner-image

Soja obara rekorde, a cena 309 evra

Soja je požnjevena sa više od polovina zasejanih oranica, a kako se do sada moglo videti, mnogi ratari će na svojim parcelama ove godine ostvariti rekordne prinose. Stručnjaci ne mogu još uvek da preciziraju koliki će rod biti, ali ističu da će znatno nadmašiti prosek koji smo imali u poslednjoj deceniji. Sudeći po dosadašnjim rezultatima, ove jeseni požnjećemo u proseku svakako više od tri tone po hektaru soje.

-Ovo će biti jedna od boljih godina u proizvodnji soje. Imali smo povoljne klimatske uslove tokom vegetacije i dovoljno dobro raspoređenih padavina, što je jedan od osnovnih preduslova za dobar prinos. I agrotehnika je na višem nivou, proizvođači sve više pažnje posvećuju tome da primene sve potrebne agrotehničke mere. Imajući sve to u vidu, nadamo se dobrim prinosima. Očekujemo da će biti na nivou boljih godina kao što su 2014. i 2010. – izjavio je za „Agrosmart“ rukovodilac tima oplemenjivača i naučni savetnik u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo dr Miloš Vidić podsećajući na to da je u 2014. godini  prosečan prinos soje bio 3,3 tone, a 2010. oko tri tone po hektaru.

Kako kaže ovaj stručnjak, sudeći po onome što se u dosadašnjoj žetvi moglo videti, najniži prinos je 1,7 tona po jutru, a najviši idu i do tri tone po jutru.

-U svakom slučaju, treba sačekati i videti konačne rezultate – poručio je Vidić dodajući da su vremenski uslovi pogodni za žetvene radove koji bi trebalo da se završe za desetak dana.

Ratari koji su danas predavali soju silosima u Šidu i Erdeviku kazali su nam da ovako dobar rod ne pamte.

-U Sremu je soja već požnjevena sa oko 70 odsto površina. Na području s kojeg primamo robu prosečan prinos je oko četiri tone po hektaru, a ima parcela s kojih je skinuto i 4,5 pa i do pet tona. Kvalitet je odličan, proteini se kreću od 33,5 odsto do 34 odsto – rekli su nam na ovim prijemnim mestima.

Dejan Vučenović iz Kancelarije za poljoprivredu u Šidu izjavio je da je prosečan prinos u ovoj opštini oko 3,7 tona po hektaru i da su vremenske prilike pogodovale za vreme vegetacije, a i sada, u žetvi.  

Poljoprivrednik iz Višnjićeva Slobodan Damjanović kazao je za Sremsku televiziju da će posao privesti kraju za tri – četiri dana.

-Ova godina je veoma dobra za soju i možemo je zapisati u naš poljoprivredni kalendar. Prinosi su do 4,5 tone po hektaru – veli Damjanović.

Inače, prema procenama Poslovnog udruženja „Industrijsko bilje“ zasejano je oko 180.000 hektara soje u Srbiji. Površine su smanjene u odnosu na prošlu godinu ali je prinos znatno veći tako da će proizvodnja zadovoljiti domaće potrebe, a biće soje i za izvoz.

Po toni 309 evra

Prema informacijama „Agrosmarta“ cena soje određuje se na dnevnom nivou, a danas, 28. septembra, je iznosila 309 evra za tonu („franko fabrika“ Viktorija grupe u Šidu i Bečeju). Najveći otkupljivači u Srbiji cenu određuju prema situaciji na berzi u Čikagu, koja je, kada je o soji reč, najrelevantnija berzanska kuća.  

S. G.