banner-image

Inicijative za ruralni razvoj Bačke

-Neophodno je da u narednom periodu jačamo instrumente za ruralni razvoj u AP Vojvodini, a jedan od njih su lokalno-akcione grupe, čije će osnivanje umnogome doprineti razvoju ruralnih područja. Cilj osnivanja tih grupa, to jest LAG-ova je da se zajedničkim naporima, kroz izradu lokalnih strategija i sprovođenje konkretnih zajedničkih razvojnih projekata, pospeši sveukupni razvoj i podigne konkurentnost ovih sredina i na tome u predstojećem periodu moramo dosta raditi – poručio je pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić sa konferencije “Lokalno-akcione grupe: instrument za finansiranje lokalno-ekonomskog razvoja kroz IPARD”, održane 30. septembra u Selenči.

Konferenciju je, u okviru Foruma o organskoj proizvodnji, organizovao Evropski pokret Novi Sad, koji je  na taj način okončao projekat “Lokalne inicijative za ruralni razvoj Bačke”. Cilj projekta koji je Evropski pokret realizovao zajedno sa opštinama u Bačkoj je formiranje Partnerstava za teritorijalni razvoj između javnog, civilnog i privatnog sektora i izrade Strategije ruralnog razvoja za područje koje ovo partnerstvo obuhvata.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević poručio je da se ovakvi skupovi moraju iskoristiti da se animiraju lokalne samouprave, javni, civilni i privatni sektor kako bi prepoznali interes za učestvovanje u lokalnim akcionim grupama. Radojević je naglasio da će to biti preduslov za apliciranje i korišćenje finansijskih sredstava za realizaciju mere pet IPARD 2 programa, navodeći da pet miliona evra stoji na raspolaganju po tom osnovu do 2020. godine.

Konferenciji, odnosno radnom sastanku u prostorijama Centra za organsku proizvodnju u Selenči (COPS) prisustvovali su i predstavnici Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Srbije, te direktori regionalnih razvojnih agencija iz Bačke, Banata i Srema, predstavnici lokalnih samouprava, predstavnici lokalno-akcionih grupa iz Hrvatske i potencijalnih lokalno-akcionih grupa iz Srbije.

Forum o organskoj proizvodnju koji je COPS organizovao jubilarni, deseti put, okupio je više od 250 poljoprivrednika, organskih proizvođača, predstavnika naučnih, obrazovnih i istraživačkih kuća, finansijskih institucija, razvojnih agencija i lokalno-akcionih grupa iz nekoliko evropskih zemalja,  te predstavnici međunarodnih organizacija poput Organizacije Ujedinjenih nacija FAO i nemačkog GIZ-a. U sklopu Foruma održani su i Međunarodni poslovni susreti “Agroorganic B2B 2016” u kojima je učestvovalo oko 80 organizacija i kompanija iz deset zemalja.