banner-image

Za mehanizaciju zajam 40.000 evra

Direktor Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede Aleksandar Bogdanović najavio je na 10. Forumu organske proizvodnje u Selenči nove kreditne linije namenjene poljoprivrednicima u Vojvodini. Uz ove zajmove, koji će umesto dosadašnjih maksimalnih 20.000 evra iznositi do 40.000, vojvođanska poljoprivredna gazdinstva lakše će doći do nove pogonske i priključne mehanizacije, staklenika, plastenika, sistema za navodnjavanje…

Kako je izneo Bogdanović, jesenje kreditne linije obuhvataju šest konkursa – za dodelu kredita za novu poljoprivrednu mehanizaciju, za nabavku pčelinjih rojeva, opreme za pčelarstvo i košnica; novih sistema i opreme za navodnjavanje; zaštićenih bašti, to jest plastenika i staklenika i opreme u njima; protivgradnih mreža u višegodišnjim zasadima voćnjaka i vinograda, te za nabavku kvalitetnih junadi za tov. Za sve to u ovom mesecu biće obezbeđeno 250 miliona dinara.

Napomenuvši da nema troškova za obradu kredita i podnošenje zahteva, on je istakao da su kamatne stope najniže na tržištu – za sisteme za navodnjavanje jedan odsto godišnje, a za ostale zajmove dva odsto uz grejs period od šest meseci.

Recimo, da bi dobili zajam za nabavku poljoprivredne mehanizacije – pogonske i priključne, fizička lica, to jest poljoprivrednici i pravna lica moraju biti upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava, a kredite treba da realizuju na teritoriji Vojvodine.  Najveći iznos kredita je 40.000 evra, a najmanji 1.000 evra. Za pogonske mašine grejs period je šest meseci, uz učešće 20 odsto, a za vreme grejs perioda obračunava se interkalarna kamata. Za priključne mašine nema učešća, a ostali su uslovi isti. Rok otplate kredita je 60 meseci, u šestomesečnim anuitetima, s tim što se prva od 11 rata uplaćuje po isteku grejs perioda.

Konkurs otvoren do 17. oktobra

Kredit za poljoporivrednu mehanizaciju biće realizovan tako što će Fond uplatiti iznos odobrenog kredita dobavljaču mehanizacije koga bude odabrao učesnik konkursa. Predračuni učesnika konkursa moraju isključivo biti od dobavljača čija je osnovna delatnost proizvodnja i prodaja poljoprivredne mehanizacije.

Prioritet u dodeli kredita imaće učesnici konkursa sa predračunima proizvođača mehanizacije i zastupnika stranih firmi sa ovlašćenim servisom kao i učesnici koji do sada nisu koristili kredite Fonda.

Konkurs je otvoren od 24. septembra 2016. godine do 17. oktobra 2016. godine.

(Agrosmart)