banner-image

Za organsku proizvodnju više para

– Prošle godine izvoz organskih proizvoda doneo je šest puta veći profit nego 2012, odnosno izvezeno je robe za 19,57 miliona evra, u odnosu na 3,74 miliona evra tri godine ranije, rekao je Branislav Raketić iz Ministarstva poljoprivrede na Desetom forumu o organskoj proizvodnji održanom u Selenči.

On je istakao da su podsticaji za organsku proizvodnju 40 odsto veći nego za običnu, a površine pod organskim usevima rastu iz godine u godinu. Lane je organska proizvodnja zauzimala 15.298 hektara, a 2012. je pod zasadom bilo upola manje, odnosno 6.340 hektara. Organizator manifestacije – Centar za organsku proizvodnju Selenča okupio je na tom međunarodnom skupu oko 250 naučnika, stručnjaka, predstavnika obrazovnih institucija, kao i organskih proizvođača, a tema foruma bila je „Pristup izvorima finansiranja za organske proizvođače – prepreke i mogućnosti”. Razgovaralo se i o subvencijama u organskoj proizvodnji, podršci za razvoj poljoprivrede, IPARD programima, a održana je i panel-diskusija lokalnih samouprava na projektu Evropskog pokreta Novi Sad „Lokalne inicijative za ruralni razvoj Bačke”.

Manifestaciji je prisustvovao i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević, koji je kazao da u prethodnom periodu nije rađeno dobro, a da organska proizvodnja ima velike potencijale i tržište.

– Iduće godine biće više podsticaja za organsku proizvodnju, a na forumu se okupila naučna i stručna javnost, kao i proizvođači, da bi razgovarali o strategijama lokalnog razvoja – kazao je Radojević, dodajući da je rebalansom budžeta APV donela rešenje o novcu namenjenom daljem razvoju lokalnih akcionih grupa, a postavljeni su i preduslovi za IPARD 2.

– I dalje imamo mogućnost da iskoristimo pet miliona evra do 2020. godine.

On je dodao da je ključno da se oforme edukacioni centri za obuku poljoprivrednika, koje će finansirati Vlada, a ne da idu u privatne agencije koje će im prikupiti potrebnu dokumentaciju. Ključ je u obučavanju, a odlaganjem ulaska u IPARD programe, kupljeno je vreme za obuku poljoprivrednika.

Na forumu se od ambasadorke Slovačke Dagmar Repčekove, koja je i otvorila 10. forum organske proizvodnje, moglo čuti slovačko iskustvo s evropskim fondovima. Takođe, proizvođači su mogli čuti više o iskustvima LAGA hrvatskih organskih proizvođača.

Predsednik opštine Bač Dragan Stašević kazao je da Opština ozbiljno pomaže poljoprivrednike, a da su u toku dva konkursa – za premije osiguranja i opremu za poljoprivredno gazdinstvo.

– Opština ima 24.000 hektara, od toga 7.500 hektara državne zemlje i više od 2.000 gazdinstava – rekao je Stašević. – Poznati smo kao opština koja najbolje uređuje državnu zemlju, ali i po organskoj proizvodnji.

On je dodao da je Opština za poljoprivredu izdvojila 22 miliona namenskih sredstava, a u planu su još dva konkursa za subvencionisanje kamata. Iz te opštine najavljuju početkom iduće nedelje licitaciju poljoprivrednog zemljišta, a u planu su i sredstva za ruralani razvoj.

Proizvođači su se bunili što ista pravila važe i za male i za velike proizvođače organske hrane, kao i da je osnovni problem na tržištu konkurentnost. Potrebna im je veća podrška države, a kažu da kupaca ima, ali da je hranu teško gajiti jer nema subvencija, a tržište nije zaštićeno pa grčki i italijanski organski proizvodi ispadaju jeftiniji jer je porez na uvoz mali.

Mirko Vlček iz Pivnica se iz tog razloga pre četiri godine udružio sa sedam drugih proizvođača organske hrane i do sada su prodavali u Beogradu, Novom Sadu, Bačkoj Palanci, a odskoro i u Kuli.

– Interesovanje kupaca u Novom Sadu je trenutno u padu, dok je u Beogradu tražnja povećana – kaže Vlček. – Tako je ove godine, a iduće ćemo videti kako će biti. 

Njihova hrana se poručuje putem imejla, i stiže na kućnu adresu, a podsetimo se da su svi poljoprivredni stručnjaci naglasili da je spas poljoprivrede u udruživanju i zadrugama.

Sastanci proizvođača

U okviru Foruma održani su i Međunarodni poslovni susreti „AgroOrganik B2B 2016”, jedini takve vrste u Evropi, u kojima je učestvovalo više od 80 proizvođača i organizacija iz deset evropskih zemalja.

Na Forumu je iznet i podatak da 35,2 odsto poljoprivrednika u Srbiji nema pristup finansijskom sistemu.

(Dnevnik)