banner-image

Berba i čuvanje brokole

S berbom brokole treba početi kada su cvasti prečnika do 20 centimetara, mase do 500 grama, a to je otprilike dva-tri meseca nakon rasađivanja, kao i karfiola i svih ostalih kupusnjača. Bere se kada se u centralnoj ruži cvetovi još nisu otvorili. Ruža se seče sa drškom, ne kraćom od 12 centimetara i drška ne sme da otvrdne, odnosno odrveni.

Kada se iseče ruža sa drškom, počinju da se razvijaju bočni izdanci, koji se seku na svaka dva do četiri dana. Tako se period berbe, u zavisnosti od klimatskih uslova, lokaliteta i kondicije biljke, produžava čak i do 80 dana. U hladnijim klimatskim zonama, berba se obavlja na četiri do sedam dana, a u toplijim na dva do pet dana. Ukoliko su ispoštovane sve agrotehničke mere u proizvodnji, berba će biti dva-tri puta isplativija.

Prilikom berbe brokole treba obratiti pažnju na optimalnu zrelost ruže za branje koja traje svega nekoliko dana. Ako se tada ne obere, dolazi do otvaranja cvetova, kada brokola više nema nikakvu upotrebnu vrednost, naročito ako se to poklopi s visokim temperaturama i niskom vlažnošću zemljišta. zato se brokola čuva u uređajima za hlađenje, a na duži period se čuva zamrznuta.

Ukoliko se brokola bere za industrijsku upotrebu, onda se berba obavlja odjednom, a u suprotnom se bere dva-tri puta nedeljno (višekratna berba). Prinos primarnih ruža se kreće od 15 do 30 tona po hektaru, a sekundarnih od 0,5 do tri tone po hektaru. Prinos brokole je u direktnoj zavisnosti od razmaka i gustine sadnje. Veći broj biljaka po površini povećava prinos, ali smanjuje veličinu i masu ruža.

Brokola se veoma teško čuva, i to kratko. Dešava se da drške brzo dobiju žutu boju. Zato se brokola odmah nakon berbe ohladi na nula stepeni. Cvast (ruža) brokole mora da ima zelenu boju i ne sme da bude potpuno zrela. Zato brokolu odmah po branju treba obraditi kako ne bi izgubila na kvalitetu (spoljašnji izgled i ukus)…

Neposredno nakon berbe veoma je važno da temperatura bude smanjena na nula stepeni. U ove svrhe se koristi forsirano vazdušno hlađenje ili hidrohlađenje. Takođe, može se koristiti i pokrivanje ledom tokom transporta.

Ako je brokola brzo rashlađena i čuvana na nula stepeni pri visokoj relativnoj vlažnosti, životni vek se može produžiti na 10 do 14 dana. Uopšteno, brokola ima vrlo kratak period čuvanja, obično kraći od jedne nedelje. Tačka smrzavanja je 0,6 stepeni.

Brokola može dobro da se čuva u modifikovanoj atmosferi. Ugljen-dioksid s koncentracijom od pet do 20 odsto dovodi do očuvanja zelene boje i redukovanja bolesti. Neposrednim zadevanjem rastegljivom (x-tend) folijomili PE vrećicama može se uticati na povećanje ugljen-dioksida i menjanje atmosfere, što povećava dužinu čuvanja.

Dipl. inž. Zorica Petkanić, Poljoprivrednik