banner-image

Kilogram semenske za dva merkantilne pšenice

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine saglasilo se sa predlogom da se obavi naturalna razmena semenske pšenice za merkantilnu pšenicu iz roda 2016. i 2017. godine, saopšteno je danas iz tog Ministarstva.

Cilj predloga, koji je podnela Republička direkcija za robne rezerve, je pomoć poljoprivrednim proizvođačima uoči jesenje setve sertifikovanog semena ozime pšenice, domaćih sorti, napominje se u saopštenju.

Predloženi paritet za rod iz 2016. godine je jedan kilogram semenske pšenice za 1,8 kilogram merkantilne, dok je za rod 2017. godine predložen paritet kilogram semenske za dva kilograma merkantilne pšenice.

Pravo na razmenu imaju fizička lica koja su nosioci aktivnog poljoprivrednog gazdinstva, ovlašćeni skladištari Republičke direkcije za robne rezerve, kao i zemljoradničke zadruge i pravna lica koja su registrovana kao lica čija je pretežna delatnost gajenje žita.

Maksimalna količina semenske pšenice koja se daje u razmenu jednom poljoprivrednom gazdinstvu je 20 tona, dok za ovlašćene skladištare, zemljoradničke zadruge i druga pravna lica ta maksimalna količina iznosi 500 tona.