banner-image

Futoški kupus već u Čikagu

Futoški ratari počeli su da seku ovogodišnji rod kupusa jer je sezona prodaje počela i traje do 1. decembra.

Kilogram futoškog kupusa prodavaće se po 30 do 40 dinara, a hibridni će biti jeftiniji.

Futožani kojima je kiseli kupus biznis već imaju ukiseljeni ovogodišnji rod, te je, kako kaže predsednik Udruženja „Futoški kupus” Goran Puača, za Čikago otišla prva količina ovogodišnjeg izvoza od skromnih šest tona. 

“Procena je da će na tržištu ove jeseni biti 1.500 tona futoškog kupusa, dok su futoški paori ovog leta na 50 hektara oranica gajili organski kupus”, kaže Puača. 

Futožani su od 22. do 26. septembra bili u prilici da listove kiselog i ribanog kupusa predstave i na Svetskom sajmu zdrave hrane u Torinu, gde je bilo više od hiljadu izlagača namirnica s geografskim poreklom sa svih kontinenata. 

Futoški kiseli kupus našao se na štandu Srbije s još pet namirnica s geografskim poreklom. 

Po rečima Dejana Budića koji je bio predstavnik Udruženja „Futoški kupus” u Torinu, naš proizvod je dobro prošao među kulinarima i kod posetilaca. 

“Nosili smo svega stotinu kilograma ukiseljenog, u listovima i ribanog, i brzo smo ga što prodali, što poslužili”, kazao je Budić. 

“Jeli su ga i bez hleba. Na štand Srbije dolazilo je dosta naših ljudi kojima je kiseli kupus poznata namirnica, ali su za njega čuli i gurmani. U Italiji je takođe poznat među kulinarima. Na štandovima drugih izlagača nisam video da je bilo kiselog kupusa pa se može reći da je on autentična srpska namirnica”, priča on. 

Čuvena Futoška kupusijada biće 17. put 28. i 29. oktobra u Futogu, a na toj manifesticiji, kao i lane, biće održan Sajam zdrave hrane „Tera mader Futog”, na kojem će proizvođači organskih namirnica predstaviti svoje proizvode. Puača kaže da će biti oko stotinu izlagača, što je više nego lane.

(Dnevnik)