banner-image

Mreža za restituciju: Pljačka njiva i građevinskog zemljišta po zakonu

-Zakonom o javnoj svojini, omogućeno je lokalnim samoupravama ali i javnim preduzećima u Srbiji (njih oko 720), da bez ikakve naknade postanu vlasnici državne svojine i to u najvećem delu one čiji vlasnici nikada nisu bili, i to bez ikakvih ograničenja. Jedini preduslov, inače i zakonska obaveza je da opštine i javna preduzeća podnesu prijavu javne svojine Republičkoj direkciji za imovinu. Sa druge strane, potražiocima oduzete imovine, uvedena su brojna ograničenja, rokovi, uslovi i kompleksne procedure kako bi dobili delić svoje imovine, koja je oduzeta tokom i nakon Drugog svetskog rata – ukazala je Mreža za restituciju podsećajući na to da su na današnji dan pre pet godina, 6. oktobra 2011. godine, na snagu stupili Zakon o javnoj svojini i Zakon o restituciji.

U saopštenju Mreže za restituciju koje je potpisao predsednik Bogdan Veljković, navodi se da danas ističe već produžavani rok za podnošenje ovih prijava, te da ovu jedinu obavezu kako bi se privilegija dobijanja državne javne svojine ostvarila, u najvećem broju slučajeva, mnogi nisu ispoštovali. Tačne podatke o tome koliko je javne svojine je prijavljeno, Mreža za restituciju još uvek nije dobila.  

-Međutim, ma koliko skandalozan i veliki bio izostanak odgovornosti što se tiče ovog dela nepopisane javne svojine, višestruko je veći problem u organizovanom nepopisivanju javne svojine kada je u pitanju državno zemljište. Naime, samo dva korisnika poljoprivrednog i šumskog zemljišta u državnoj svojini i to JP „Srbijašume“ i Ministarstvo poljoprivrede ne vode evidenciju o oko dva miliona hektara državnog zemljišta – navodi se u saopštenju i dodaje da je do dolaska novog ministra poljoprivrede Uprava za zemljište u avgustu započela tender za nabavku softvera radi evidencija ugovora o zakupu, a da ništa nije uradila da bi i neskrivenu državnu zemlju prijavila Republičkoj direkciji za imovinu, iako to nije samo zakonska obaveza već i obaveza predviđena akcionim planom Vlade za sprovođenje nacionalne strategije za borbu protiv korupcije.

Mreža za restituciju navodi da je Ministarstvo građevinarstva „apsolutni rekorder u sakrivanju, nepopisivanju, blagonoklnosti prema uzurpacijama i pljački državnog građevinskog zemljišta“. U nadležnosti ovog ministarstva je Republički geodetski zavod, zadužen za vođenje evidencije o nepokretnostima.

-Ovo ministarstvo, ne samo da je prilikom izrade Zakona o takozvanoj konverziji tokom 2015. godine namerno izbeglo da popiše građevinsko zemljišta u gradovima u Srbiji, kao što su Beograd, Niš, Novi Sad ili Subotica, već je aktivni predlagač propisa kojima se omogućava krađa državne svojine, i pasivni posmatrač sprovođenja ove krađe pred organom koji bi po svojoj prirodi trebalo da bude nezavisan, Republičkim geodetskim zavodom – stoji u saopštenju.

(Agrosmart)