banner-image

Stranci u agrobiznis u Vojvodini ulili 2,2 milijarde evra

U Vojvodini u kojoj trenutno posluje čak 297 stranih kompanija koje su ukupno uložila oko 6,7 milijardi evra i, što je najvažnije, zaposlile 67.600 radnika.

Najviše novca u Vojvodini uloženo je u agrobiznis i to 2,2 milijardi evra. No, ako se posmatra broj zaposlenih u Vojvodini, prema podacima Fonda za podršku stranim investicijama, najviše novozaposlenih je u auto industriji i metalskom sektoru.

Tako su nemačke kompanije, koje su među najbrojnijim u Vojvodini, najviše ulagale u automobilsku industriju, ali i u metalsku, farmaceutsku i prehrambenu. One su ovde uložila više od milijardu evra i u nemačkim kompanijama radi 12.000 radnika iz Vojvodine.

Francuske kompanije u Vojvodini trenutno zapošljavaju 5.000 radnika, a njene investicije su preko 800 miliona evra. Na teritorije Vojvodine posluju čak 22 francuske kompanije u građevinarstvu, automobilskoj industriji, metalskom sektoru, bankarstvu, informacionim sistemima i poljoprivredi.

Početkom godine u Rumi je s radom počela francuska kompanija Hutchinson u koju je uloženo 7,3 miliona evra, a reč je o fabrici delova za auto industriju. Međutim, teško da bi francuska kompanija odabrala baš Srem za svoju investiciji da opština Ruma, pored garancija koje daje država Srbija, nije investitoru ustupila 7,8 hektara zemljišta na kome je izgrađen proizvodni pogon na oko 6.000 kvadrata.

Deo vojvođanskih opština postao je svestan da mora, pored osnovnih uslova kao što su dobra infrastruktura i povezanost sa slobodnim zonama, investitorima obezbediti “ono plus” da bi je oni baš izabrali i, to uveliko čine.

Tako je Zrenjanin samo zahvaljujući pogodnostima koje je ponudio stranim investitorima uspeo da obezbedi otvaranje čak 28 novih pogona stranih investicija, od kojih je najviše italijanskih. Italijanske kompanije kao dobro mesto za ulaganje biraju i Bačku, pa su tako prisutni u Subotici odnosno Bajmoku.

Dnevnik