banner-image

Bajer: Nećemo dovoditi GMO u Evropu

Nemački hemijski gigant Bajer saopštio je danas da neće uvoditi genetski modifikovana semena u Evropu po preuzimanju američkog proizvođača GMO semena i pesticida Monsanta.

“Ne preuzimamo Monsanto kako bismo otvorili GMO postrojenja u Evropi. Pojedini misle da bi to nama lakše pošlo za rukom nego Monsantu, s obzirom na reputaciju koju uživamo, ali to nije naš plan”, izjavio je generalni direktor Bajera Verner Bauman za nemački list “Zidojče cajtung”.

“Ukoliko politika i društvo u Evropi ne žele genetski modifikovana semena, mi to prihvatamo, čak i ako se suštinski ne slažemo”, dodao je on.

Bauman je ukazao na primer Severne i Južne Amerike, navodeći da je “pre 20 godina, kada je sve to bilo novo i kada nismo imali iskustva, bilo opravdanih razloga za skepticizam”.

“Stvari su danas drugačije. Nema dokaza da ove tehnologije prouzrokuju ekološke rizike ili da nisu bezbedne”, naveo je on, izrazivši istvoremeno uverenje da će američki i evropski regulatori odobriti spajanje kompanija.

Bajerovo planirano preuzimanje američke kompanije, u vrednosti od 58,8 milijardi evra, najveća je ikada akvizicija od strane jedne nemačke kompanije.

Grupe za zaštitu životne sredine i pojedini poljoprivrednici su međutim obećali da će blokirati spajanje dve kompanije, nakon što su u septembru potpisale ugovor.

Tanjug