banner-image

Nedimović: Ubrzani razgovori s Tenisom

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je, gostujući u Novom danu Televizije N1, da su pregovori s nemačkom kompanijom mesne industrije Tenis intenzivirani proteklih nedelja i da se narednih dana može očekivati dogovor oko tačne lokacije njihove farme u Srbiji.

Kako kaže, poljprivreda je bila jedna od centralnih tema u ekspozeu premijera Aleksandra Vučića i smatra da to daje nadu za boljitak srpskog agrara.

„Koliko god da izdvojite, to nikad nije dovoljno ulaganja u agrar. Treba stremiti standardima Evropske unije (EU). Želim da dobijemo dobru upravu koja će biti servis poljoprivrednim proizvođačima, da imamo sisteme subvencija koji su laki i da naši proizvođači budu konkurentni i izdrže tržišne utakmice“, objasnio je Nedimović.

Cilj je, kaže Nedimović, da se izdvoji više sredstava u 2017. i 2018. i to u opremu, mehanizaciju, podizanje višegodišnjih zasada i u sve ono što može da pravi dodatnu vrednost u poljoprivrednoj proizvodnji.

„Sredstva za poljoprivredu će biti obezbeđena iz nacionalnog budžeta, tu je zatim EBRD gde želimo da prvi put uvedemo priču o start up-ovima, kao i sredstva iz EU gde moramo da izgradimo naše unutrašnje kapacitete kako bismo počneli da ih koristimo“, kaže Nedimović.

Kad je reč o tržištima na kojima su konkurentni sprski proizvodi, Nedimović na prvom mestu ističe zemlje CEFTA, zatim zemlje EU i dodaje da treba više iskoristi nešto što je na raspolaganju godinama, a to jesporazum sa zemljama Evroazijske unije.

„Ono gde se posebno pruža prilika, a na čemu će ova Vlada raditi, je priča sa Kinom, gde ima mnogo perspektiva, a malo se iskoristilo potencijala“, objašnjava ministar poljoprivrede.

Ministarstvo je najavilo pokretanje call centra za poljoprivrednike i Nedimović tvrdi da će projekat biti realiozovan u prvih 100 dana Vlade.

„Obilaskom terena shvatio sam da za mnoga sredstva koja im stoje na raspolaganju poljoprivredni proizvođači nisu ni znali da postoje, kao ni načine kako da dođu do njih. Call centar će biti jedan od alata da se upoznaju s tim u vezi“, kaže ministar Nedimović.

Ministar poljoprivrede je najavio otvaranje nacionalne laboratorije za kontrolu kvaliteta mleka.

„Ideja je da do kraja godine krenemo sa ispitivanjem kvaliteta mleka kako bismo ubudće mogli da dajemo subvencije na osnovu kvaliteta“, kaže Nedimović.

Kad je reč o kvalitetu mesa koje jedu građani Srbije, Nedimović objašnjava da Uprava za veterinu vrši kontrolu na ulazu u zemlju.

„Drugi nivo provere je u samim trgovinskim lancima, ali ono što moramo da poboljšamo je kontrola kvaliteta mesa na linijama klanja“, objašnjava ministar poljoprivrede.

(N1)