banner-image

Okršaj uzurpatora i policije na kovinskim njivama

Poljočuvarska služba Opštine Kovin uhvatila je uzurpatore dok su skidali soju sa uzurpiranog državnog zemljišta. U pitanju je firma Atel koja je uzurpirala 98 hektara državnog zemljišta, od čega je na 67 hektara zasejala soju, piše portal juznibanat.rs.

Poljočuvari su zatekli uzurpatore kako sa dva „John Deere“ kombajna i kamionom sa prikolicom neovlšćeno skidaju soju sa državnog zemljišta.

– Uzurpatori su uspeli da jedan kamion soje već oteraju sa njive, ali su sada blokirani od strane poljočuvara i policije. Opštinski organi zahtevaju da Tužilaštvo izda nalog o oduzimanju sredstava izvršenja odnosno da policija zadrži kombajne i kamion uzurpatora, piše portal juznibanat.rs.

Zaposleni u firmi „Atel“ u vlasništvu Mladena Šuljikića bili su verbalno agresivni prema poljočuvarima i predstavnicima Opštine Kovin, a usijana atmosfera je pretila da preraste u incident. Šujlikić je krenuo da skida soju, iako je bio svestan da je zemljište proglašeno za uzurpiran.

Naime, sin Mladena Šuljikića, Dragan, je prošle godine izlicitirao oko 98 hektara državne zemlje, ali je nikada nije platio. Nakon što je završena licitacija, u Opštini je napravljen ugovor i prosleđen u Ministarstvo poljoprivrede, tačnije u Upravu za državno poljoprivredno zemljište na saglasnost. Nakon što je dobijena saglasnost Ugovor je vraćen u Opštinu na potpisivanje koje se obavlja nakon plaćenog zakupa.

– Kako Šuljikić nije platio zakup, ugovor nije potpisan i ministartsvo je naložilo da se odluka stavi van snage, odnosno donosi rešenje kojom se odluka o davanju u zakup poljoprivrednog zemljišta poništava. Odluka je stavljena van snage u maju mesecu, znači zakupac je imao dovoljno vremena da plati zemljište, dođe u Opštinu pokaže uplatnicu da je platio i legalno uđe na izlicitirano zemljište i počne da ga u skladu sa zakonom obrađuje, piše ovaj portal.

Nakon što je zemljište proglašeno uzurpiranim, Šujlikić podeo privatnu tužbu protiv većnika za poljoprivredu Opštine Kovin navodeći da to što nije platio izlicitiranu zemlju nema nikakve veze sa skidanjem zasada. Odnosno kako se navodi u tužbi, bez obzira što ugovor o zakupu nije potpisan, zbog toga što zakupac zemlju nije platio on ima pravo da uđe na njivu i sa nje skine rod koji je tu zasadio, što je apsurd.

(Južni Banat)