banner-image

Robne rezerve kupuju 50.000 tona kukuruza po 16,5 dinara

Republičke robne rezerve otkupiće oko 50.000 tona merkantilnog kukuruza, a kako “Agrosmart” saznaje, cena za poljoprivredne proizvođače biće 16,50 dinara s PDV-om.

Odluku o tome trebalo bi ovih dana da donese Vlada Srbije, a Robne rezerve su podnele predlog zahteva ministarstvima poljoprivrede, privrede i finansija. Postoji mogućnost da otkupljene količine budu i veće, ako se u državnoj kasi za to nađe novca.

Cena od 16,50 dinara kilogram, koju bi prema informacijama “Agrosmarta”, trebalo da plati država viša je od trenutne tržišne cene za oko dva dinara. Naime, za proizvođače cena na tržištu je 14 dinara sa PDV-om. 

Otkup žutog zrna će, kao inače, ići preko Produktne berze u Novom Sadu, odnosno ovlašćenih skladištara, koji imaju ugovor sa Rezervama.

Podsetimo, Republička direkcija za robne rezerve omogućila je i razmenu semenske pšenice za pšenicu ovogodišnjeg roda, odnosno iz žetve sledeće godine. Kilogram semenskog zrna vredeće 1,8 kilograma merkantilne pšenice, ako se razmena obavi sada, ili dva kilograma, ako je reč o žetvi naredne godine.

Republička direkcija za robne rezerve raspisala je ovih dana i javni poziv za nabavku usluga za izbor skladištara za merkantilnu pšenicu i merkantilni kukuruz.

Količina koju bi država trebalo da ovih dana kupi nije značajna ako se uzmu obzir procene da će ovogodišnji rod kukuruza izneti i osam miliona tona.

(Agrosmart)