banner-image

Paori duguju milione za doprinose, uzdali se u obećanja

Subotički poljoprivrednici ponovo se žale da nisu ispunjena obećanja da će biti izmenjeni propisi po kojima svi oni, bez obzira na veličinu poseda, moraju plaćati godišnje doprinose i do 100.000 dinara.

Mnogi od njih imaju milionske dugove, neki su ostali i bez zemlje, zbog čega im je pre više od dve godine obećana izmena zakona, kao i mogućnost otpisa kamate i reprograma duga. Od tih obećanja i najava, sudeći po njihovim tvrdnjama, još uvek nema ništa.

Više od dve godine prošlo je od kako su ovi poljoprivrednici dobili obećanje da će biti izmenjen Zakon o PIO osiguranju, čije odredbe su im stvorile milionske dugove. Naime, odredbama tog zakona doprinose su u obavezi da plaćaju svi vlasnici zemlje, po istoj osnovici, bez obzira da li imaju jedan ili 100 hektara zemlje. Dve godine kasnije, izmena nema, a njihovi dugovi i kamate se samo uvećavaju.

“I pored 25 jutara zemlje, nismo imali odakle plaćati. I sada imam milion dinara kamate i 700.000 dinara duga”, kaže jedan od njih, Ivan Vojnić Tunić.

Prikupili su peticiju sa oko dve hiljade potpisa, uputili je nadležnim organima sa zahtevom da se izmeni zakon i da im se otpišu kamate, ali do danas odgovora, nema.

“Prošlo je više od dve godine, ništa nije promenjeno, ljudi su u problemima, ima i loših slučajeva gde se imovina oduzima i prodaje”, ističe njihov predstavnik Blaško Temunović.

Povodom ove problematike, ekipa RTV je kontaktirala je nadležne kako na lokalnom, tako i na republičkom nivou, od kojih u narednim danima očekujemo i zvanične odgovore.

RTV