banner-image

Kukuruz dogurao do 15,6 dinara

Merkantilni kukuruz i dalje figurira u berzanskom prometu. Prosečna cena kukruza je ove nedelje iznosila 14,20 din/kg bez PDV-a (15,62 din/kg sa PDV-om), što je za 1,43% viša cena u odnosu na upoređujući podatak iz prethodne nedelje. Realizovana su i dva ugovora sa klauzulom spremnosti robe za isporuku 1. novembra. Pariteti su bili različiti, ali su oba ugovora realizovana po identičnim cenama od 14,50 din/kg bez PDV-a (15,95 din/kg sa PDV-om).

Tržište pšenice je i ove nedelje bilo pasivno. Poslednja registrovana cena na berzi iznosi 15 din. bez poreza, a sve ponude koje su se javljale ove nedelje bile su oko ove cene. Paritet i kvalitet su jedini faktori koji su uticali da te ponude budu na nešto nižem ili višem nivou.

Kao i pšenica, soja je takođe odsustvovala sa berzanskog trgovanja. Međutim, ponuda je povećala svoje kotacije, a da li će te cene naći kupce videćemo već sledeće nedelje.

Rast cene kukuruza je ove nedelje uticao da dođe do blagog skoka vrednost PRODEX-a. Berzanski indeks je viši za 1,63 poena, što ukupno iznosi 193,11 indeksnih poena.