banner-image

Nedimović: Razgovori s Tenisom još nisu završeni

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović rekao je u Rumi da s nemačkom kompanijom Tenis još nisu završeni tehnički razgovori.

„Ta priča da Tenis dolazi sutra nije tačna. Nemačka kompanija je zainteresovana za osnivanje 10 farmi, a vrednost jedne je oko 20 miliona evra“, rekao je Nedimović. 

On je dodao da je kompanija Tenis potrebna Srbiji, „jer nema dovoljno prasica i genetskog materijala“. 

Nedimović je negirao priče da Srbiji ne treba farma svinja, zato što ne izvozi to meso. 

„Sada izvozimo u Rusiju, a termički obrađeno možemo da izvozimo i u Evropsku uniju (EU)“, rekao je Nedimović i dodao da bi lokacije za farme mogle biti u opštinama Zrenjanin i Žitište. 

Projekat Tenis započet je u decembru 2014. i prema potpisanom memorandumu o razumevanju, ta kompanija je zainteresovana za izgradnju 20 farmi u Srbiji. 

Prema tom dokumentu, svaka farma bi imala 2.500 krmača i godišnje bi isporučivala 65.000 tovljenika.

U kompaniji Donera sa Židanom

Branislav Nedimović posetio je danas sa slovenačkim ministrom poljoprivrede Dejanom Židanom fabriku za proizvodnju voća Donera u Rumi.

Nedimović je nakon obilaska kazao da je ova poseta organizovana uoči sutrašnje zajedničke sednice vlada Slovenije i Srbije, kako bi kolegi iz Slovenije pokazao primere dobrih praksi u Srbiji.

On je dodao da je sa Židanom razgovarao o iskustvima Slovenije u oblasti poljoprivrede, precizirajući konkretno u oblasti sigurnosti hrane i ruralnom razvoju, gde je Slovenija postigla značajne rezultate.

Nedimović je podsetio da će u narednom periodu insistirati na prerađivačkoj industriji i na obnovu mehanizacije, dodajući da će biti odgovoreno i na sve zahteve za investicije koje će biti izmirene iz ušteda.

Ministar poljoprivrede je kazao da će do kraja godine biti isplaćeni i svi dugovi iz oblasti stočarstva.

Židan je rekao da mu je drago što je danas u Srbiji video dva primera dobre prakse kao što je Mitros, koji je takođe posetio, i fabrika Donera.

(Agencije)