banner-image

Oduzeta imovina vredi 40 milijardi evra

Najbezolniji način za Srbiju da reši pitanje oduzete imovine jeste naturalna restitucija, a ona bi, kako je izjavio direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić, mogla biti završena do kraja iduće godine. Po njegovim rečima, oduzeta imovina vredi 40 milijardi evra, a Srbija toliki novac nema pa je naturalna restitucija i obeštećenje koje će trajati nekoliko godina ono što može rešiti problem nastao pre nekoliko decenija.

I do sada je država tamo gde je to bilo moguće išla na naturalnu restituciju. Agenciji za restituciju oko 2.600 zahteva podneli su strani državljani, uglavnom srpskog porekla, najčešće iz Austrije, Nemačke, Hrvatske, Mađarske, Bugarske, SAD i Izraela, i rešeni su zahtevi koji su usklađeni s interesima naše države i ne traže dodatna sredstva.

Tako je Agencija za restituciju, po Sekulićevim rečima, do sada građanima SAD vratila 73 poslovna prostora ukupne površine od oko 4.000 kvadratnih metara, 12 stanova, šest zgrada, oko 30.000 kvadratnih metara neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta i 28 hektara poljoprivrednog. Državljanima Izraela vraćeni su 20 poslovnih prostora, dva stana, dve zgrade, 1.248 kvadratnih metara neizgrađenog građevinskog zemljišta i 508 hektara poljoprivrednog. Građanima Austrije vraćeni su osam poslovnih prostora, stan od 124 kvadrata, 452 kvadratna metra neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta i 130 hektara poljoprivrednog.

Državljani Nemačke dobili su nazad 15 poslovnih prostora, dva stana, jednu zgradu i 26 hektara poljoprivrednog zemljišta, dok su državljani Francuske dobili 20 poslovnih prostora, pet zgrada, 6.500 kvadratnih metara neizgrađenog građevinskog zemljišta i oko šest hektara poljoprivrednog.

Našim državljanima su, na osnovu 55 odsto rešenih zahteva, vraćeni 3.892 poslovna prostora, 691 stan i 741 zgrada. Čelnik Agncije smatra da će naturalna restitucija biti završena do kraja iduće godine, osim poljoprivrednog zemljišta, dodajući da će sledeća faza obeštećenja trajati narednih pet do sedam godina, kada bi ceo postupak restitucije trebalo da se okonča. Starim vlasnicima, po njegovim procenama, biće moguće isplatiti od 10 do 15 odsto od vrednosti oduzete imovine, a obeštećenje po zakonu može iznositi dve milijarde evra.

– Zakonom je predviđeno da obeštećenje počne od 2018. godine. Do tog trenutka treba da procenimo celokupnu imovinu koja ne može biti vraćena u naturi – rekao je Sekulić. – Obeštećenje po zakonu može iznositi dve milijarde evra i to je realnost, drugačije je nemoguće. Vrednost oduzete imovine je veća od 40 milijardi evra, a Srbija nema kapacitete da u potpunosti obešteti građane.

(Dnevnik)