banner-image

Odelo i kravatu zamenio baštom

Ekonomista Dejan Vujović iz Kleka odlučio je da posle deset godina rada u bankarstvu, napusti posao i posveti se organskoj proizvodnji. U bankarstvu je radio na gotovo svim radnim mestima, od šalterskog službenika do rukovodećeg kadra, uspešno obavljajući sve poslovne zadatke u dve inostrane banke. A onda je jednog dana prelomio – odelo i kravatu je zamenio baštom i plastenicima.  Kaže da se ni u jednom trenutku nije pokajao zbog odluke koju je doneo.

-Posao u banci sam napustio kada sam shvatio da sistem diskvalifikuje marljive ljude kojima je ispod časti da vuku za rukave razne lidere i liderčiće, nudeći im pasju pokornost u zamenu za kakav – takav posao. Taj posao je uvek podrazumevao gomilanje novih radnih obaveza uz istu ili najčešće manju platu i duže radno vreme – objašnjava svoju odluku Dejan Vujović. 

Organskoj proizvodnji povrća posvetio se zato što, kako kaže, njemu i njegovim saradnicima pruža mogućnost da osete da su deo nečeg lepog, zdravog, samoodrživog i časnog, nečega čime mogu da se ponose i od čega će njihove porodice dostojanstveno živeti. Ovaj posao mu, veli Vujović, omogućava i da, nakon radnih obaveza, sa dragim ljudima provode slobodno vreme koje im neće remetiti telefonski pozivi, suvišni izveštaji i razne druge stresne obaveze koje kod ljudi izazivaju neprijatnosti. 

Šansa u organskoj poljoprivredi

-Moj biznis je trenutno u toj fazi da nemam argumente za dodatna ulaganja, ali sam zadovoljan ostvarenim rezultatima. Šansa za razvoj, uz uvažavanje svih trenutnih činjenica, jeste ulaganje u organsku proizvodnju iz razloga što ti proizvodi imaju najveću vrednost i za njihovo stvaranje je dovoljna sopstvena inicijativa i rad. Jedini su meni poznat proizvod koji je moguće ponuditi tržištu uz ulaganje razumnih i dostupnih finansijskih sredstava – objašnjava Vujović.

On uzgaja zanimljivo lisnato i lukovičasto povrće, poput raštana, radiča, rukole, endivije, ali i stare autohtone sorte ozimog luka, boranije, cvekle, rotkvice, šargarepe i drugog. Proizvodnja se odvija na površini od 500 kvadratnih metara zaštićenog prostora i na 300 kvadrata otvorenog prostora, koji se nalazi iza kuće njegovih roditelja. Vujović zaključuje da sreću, koju je stekao bavljenjem organskom proizvodnjom, želi da distribuira kroz svoje proizvode koji su već našli kupce.

Željko Balaban