banner-image

Kiša odložila berbu kukuruza

U južnom Banatu kukuruzom je zasejano oko 84 hiljade hektara. Česte kiše prethodnih nedelja nisu dozvolile poljoprivrednicima da završe berbu kukuruza. Oni su zadovoljni rodom, ali ne i otkupnom cenom.

Poljoprivrednici iz južnog Banata koriste svaki lep dan da nastave berbu kukuruza. U Bavaništu su zadovoljni prinosima, koji se kreću oko 12 tona po hektaru, mada je bilo i rekorda od 17 tona.

“Imali smo dobra ulaganja, pa su nam zato i prinosi dobri”, kaže jedan poljoprivrednik.

“Lep nam je kukuruz, kvalitetno je seme, ali je cena mala”, dodaje drugi.

Kako to često biva, velike količine snižavaju otkupnu cenu, a na to utiče i vlaga.

“Poljoprivrednici bi trebalo da ostave kukuruz u ambar i da čekaju bolju cenu, ali to je mnogima nemoguće, jer im trebaju pare: za seme, repromaterijal, zakup zemljišta”, kaže Jovica Jakšić iz Nezavisne asocijacije poljoprivrednika.

“Ja još nisam počeo da berem jer je vlaga velika, a kad obavim to, sve ću da čuvam u ambarima i neću dati u tuđe silose, jer nam uzimaju veliki procenat”, kaže Stefan Neagić.

Poslednje padavine donele su 16 do 20 litara kiše po metru kvadratnom.

“Ta poslednja kiša samo se nadovezala na one prethodne, ali nije toliko uticala na vlagu samog kukuruza, koliko je odložila radove. Treba sačekati da se sve još malo prosuši”, kaže Bodan Garalejić iz pančevačkog Instituta Tamiš.

Ratari iz Bavaništa kažu da bi im odgovarala otkupna cena od 18 dinara po kilogramu, što i čekaju svi oni koji imaju gde da skladište kukuruz.

(RTS)