banner-image

Al Ravafedu zakup na dvadeset godina

Kulska opština, sa zakašnjenjem, donela je Godišnji program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, a Ministarstvo poljoprivrede je 6. oktobra dalo saglasnost na ovaj program, preneo je „Dnevnik„. Reč je o 9.510 hektara poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini. Na 20 godina preduzeću „Al Ravafed” u zakup je dat 2.281 hektar, 180 hektara je predviđeno za pošumljavanje koje obavlja JKP „Komunalac”. Stručnoj srednjoj školi je bez naknade pripalo oko 100 hektara. Najveći deo zemljišta dodeljuje se prema pravu prečeg zakupa stočarima – 5.043 hektara, a ostatak je obradivo zemljište koje će biti predmet licitacija.

– Po ovom osnovu opština će ostvariti prihod od 191 milion dinara. Kašnjenje u izradi Godišnjeg plana nastalo je zbog želje da se ratarima ustupi više zemljišta, što su oni i inicirali poučeni iskustvima i praksom u susednim opštinama. Međutim, nadležno Ministarstvo to nije dozvolilo – objasnio je Goran Krupljanin, predsednik komisije koja je donela godišnji program.

Usvajanjem Godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta u Opštini Kula, prvi put je, od kada se izdaje državna zemlja u zakup, svih 145 opština donelo taj godišnji program u skladu sa zakonom.

Višemesečna blokada transfernih sredstava iz republičkog budžeta Opštini Kula i niz razgovora koji su obavili zvaničnici Ministarstva i predstavnici Opštine doveli su do usvajanja Godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta i u toj lokalnoj samoupravi, potvrđeno je po usvajanju godišnjeg programa u Ministarstvu poljoprivrede.

Time su po prvi put, od kada se izdaje državna zemlja u zakup, svih 145 opština donele Godišnji program u skladu sa zakonom.

Podsetimo, kompanija iz Abu Dabija je, po ceni od 6.995 evra po hektaru, pripojila 2.215 hektara oranica „Bačke“ iz Sivca, a dobila je i mogućnost da obrađuje 2.281 hektar državne zemlje. Zbog neraščišćenih imovinsko-pravnih odnosa na parcelama, Arapi nisu prisvojili 1.451 hektar „Bačke“. 

(Agrosmart)