banner-image

Od repe 3.000 evra po hektaru

Kampanja vađenja šećerne repe je uveliko u toku. U šidskom kraju su poljoprivrednici zadovoljni prinosom koji se kreće u proseku, prema podacima Kancelarije za poljoprivredu, od 6,5 do 6,8 tona po hektaru, prenosi Sremska televizija. U Bačincima je ostvaren prinos od 4,5 što je obradovalo poljoprivredne proizvođače koji su uložili dosta u procesu očuvanja repe od setve do vađenja.

Na području opštine Šid pod kraljicom ratarskih kultura se nalazi oko 1.300 hektara. Prostom računicom na osnovu prvog prosečnog prinosa dolazi se do podatka da će se u šidskom kraju do okončanja kampanje sa njiva izvući oko 84.500.000 kilograma repe.

Punom primenom agrotehnike došlo se do kvaliteta ističu paori u Bačincima. Svoje zadovoljstvo ne kriju nakon vađenja sa parcela. Smatraju da je red da se uloženo i vrati.

Kada se svedu svi računi, cena od 35 evrocenti koja je dogovorena sa šećeranama odgovara poljoprivrednicima, ocenjuje se u prilogu Sremske televizije.

Da je ovo izuzetno dobra godina za šećernu repu slažu se i u industriji šećera „Helenik šuger“ i u „Sunoku“, u dve kompanije koje posluju na srpskom tržištu, navodi RTV.

Uz cenu od 35 evra po toni, koju ove godine garantuju obe šećerne kompanije, proizvođači, a posebno oni veliki, mogu da ostvare bruto prihod vredan 3.000 evra po hektaru. 

Na sirovinskom sektoru grčke industrije šećera u jeku kampanje ,na imanju zemljoradničke zadruge „Kljajićevo“ u punom je jeku vađenje slatkog korena. Po procenama agronoma ova će godina biti zabeležena u analima poljoprivrede bar kad je kraljica ratasrkih kultura u pitanju njer su je od setve do kampanje pratili idealni vremenski uslovi.

U Helenik šugeru kažu da u preradi očekuju čak 10 tona sirovog šećera po hektaru, što je na nivou kompanije Nemačke i Francuske , vodećih u proizvodnji repe i šećera. Prognoziraju da će kampanja vađenja i prerade trajati bar još sedam nedelja, i da ove godine neće biti problema sa isplatom.

Pošto je domaća kompanija Sunoko već izašla sa uslovima za narednu setvu u Heleniku ističu da idu u korak sa konkurencijom i da i oni potpuno transparentno nude i garantuju 35 evra po toni slatkog korena . Iako se naredne godine ukidaju proizvodne kvote za šećernu repu u Evropskoj uniji, naši proizvođači u obe kompanije, osokoljeni ovogodišnjim sjajnim rezultatima nisu zabrinuti i planiraju čak i povećanje proizvodnje.

Ono što je izvesno je to da ove jeseni prvi put posle 55 godina neće raditi šećerana u Senti , nedavno pripojena kompaniji Sunoko, podseća RTV. Ali posle jednogodišnje pauze ponovo radi šćerana „Šajkaška“ u Žablju, vlasništvo grčke industrije šećera, gde nas uveravaju da se ta tužna priča sigurno neće ponoviti i da će za taj parađivački pogon u narednim godina sigurno biti sirovine.

{youtube}byjypUmhl54{/youtube}