banner-image

Serbia organika organizovala obuku o IPARD-u

U Novom Sadu je 28. i 29. oktobra u  Kongresnom centru „Novosadskog sajma“ održana obuka primarnih proizvođača  na temu programa pretpristupne pomoći  Republici Srbiji -IPARD II. Obuku je sprovelo Nacionalno udruženje za razvoj organske proizvodnje „Serbia organika“ iz Beograda, uz finansijsku podršku Uprave za privredu Grada Novog Sada.

-Obrazovanje i usavršavanje primarnih poljoprivrednih proizvođača je planiramo sa ciljem unapređenja poslovanja poljoprivrednih gazdinstava i nastupanju na tržištu.Tokom obuke prisutni su se upoznali sa svim korisnim i relevantnim informacijama od značaja za realizaciju podrške koja je predviđena ovim programom: ciljevima, opisom mera, prioritetima, potrebnim dokumentima, pravnim i finansijskim okvirom kao i uspostavljanjem IPARD struktura u Republici Srbiji i predstavljanjem ove mere iz ugla korisnika pomoći – poljoprivrednih gazdinstava, navedeno je u sopštenju organizacije „Serbia organika“.

Proces evropskih integracija i dobijanje  statusa kandidata za članstvo u EU je otvorilo mogućnost korišćenja instrumenta pretpristupne podrške (IPA) Republike Srbije odnosno fondova pretpristupne pomoći ruralnom razvoju – IPARD. U saopštenju se podseća da je EU komisija u januaru 2015. godine donela odluku o usvajanju ovog programa za period 2014-2020 ( IPARD II), a sredstva koja su određena iznose 175 miliona eura. U prvoj fazi do 2017. godine je predviđena je podrška investicijama u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, u fizičku imovinu koje se tiču prerade i marketinga poljoprivrednih i proizvoda ribarstva i diverzifikaciju poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja (ruralni turizam). Posle 2017. godine u drugoj fazi je predviđena podrška za agroekološke-klimatske i mere organske proizvodnje sprovođenje lokalnih strategija ruralnog razvoja – LIDER pristup. 

Ukupna sredstva predviđena kroz IPARD II meru jesu na raspolaganju srpskim poljoprivrednicima, ali ih je potrebno kroz odgovarajuće projekte realizovati ispunjavajući propisane kriterijume i upravo iz tih razloga je neophodno u narednom periodi sprovoditi slične obuke.