banner-image

Za agro i IKT sektor iz projekta Katana 1,2 miliona evra

U amfiteatru Univerziteta u Novom Sadu u sredu, 16. novembra biće predstavljen Katana poslovni akcelerator koji će podržati inovativne ideje u primeni novih tehnologija, namenjen startapima, malim i srednjim preduzećima, a u prvoj fazi i pojedincima koji posluju u poljoprivredi, sektoru proizvodnje i distribucije hrane, IKT sektoru ili novim rastućim industrijama. Ovaj akcelerator deo je Katana projekta podržanog od strane EU.

– Kroz upravo završeni FRACTALS projekat EU je podržala 46 malih preduzeća i startapa iz cele Evrope, u svrhu razvijanja aplikacija za sektor poljoprivrede, koji su dobili između 50.000 i 150.000 EUR, a ukupno je dodeljeno 5,52 mil EUR. Kroz projekat Katana stiže novi talas finansijske podrške sa ukupnim budžetom od 1,2 mil EUR – kaže Jasna Komatović iz novosadske kompanije InoSens, koja pored BioSens instituta i Vojvođanskog IKT klastera čini projektni tim iz Srbije. 

– Na osnovu prethodnog FRACTALS iskustva sigurni smo da ćemo videti različita aplikativna rešenja i najbolje primere primene IKT u poljoprivredi. Očekujemo inovativne ideje čija će se realizacija sprovesti zahvaljujući Katana akceleratoru – dodaje Komatović.

Katana akcelerator identifikovaće inovacije sa najvećim razvojnim potencijalom u agro i IKT sektoru, kao i u novim, brzo rastućim tehnologijama poput GPS-a ili dronova i stvoriće jedinstvene poslovne modele, kao i modele finansiranja. Odabranim startapima i malim i srednjim preduzećima Katana akcelerator otvoriće pristup znanju, tehnologijama, kapitalu i tržištima, sve sa ciljem omogućavanja konkuretnosti na globalnom nivou, te pospešivanja prekogranične i međusektorske saradnje.

Poziv za aplikacije Katana akceleratora otvara se 1. decembra, a biće detaljno predstavljen u okviru Info dana 16. novembra u Novom Sadu, kada će i članovi projektnog tima pružiti savete u vezi sa apliciranjem.

Deset najuspešnijih biće finansijski podržani sa 100.000 EUR, a iz Vojvođanskog IKT klastera pozivaju sve zainteresovane da se uključe. Za početak je dovoljno da putem sajta www.katanaproject.eu pošalju dvominutni video i predstave svoju ideju.

Katana Info dan otvoren je za sve zainteresovane, uz obavezno prijavljivanje na sajtu https://katananovisad.eventbrite.com.

(eKapija)