banner-image

Arapi u Zobnatici prodali svinje, dižu plantažu borovnica

Vlasnici poljoprivrednog preduzeća “Zobnatica”, arapska kompanija  “Jugo elit agro”  (Yugo Elite Agro), to jest “Elit agro LCC” (Elite Agro LCC), prodali su sve svinje i zatvorili farmu koja je u okviru zobnatičkog agro-turističkog kompleksa postojala decenijama unazad i koja je godišnje isporučivala 11.000 tovljenika, saznaje “Agrosmart”. Istovremeno, prema našim informacijama, na njivama koje obrađuje “Zobnatica”, na oko stotinu hektara, podignuta je plantaža borovnica.

Ulaganja u novu proizvodnju bila su značajna s obzirom na to da borovnici ne prija zemljište u Bačkoj, pa je treset uvezen iz Letonije. Folije i sistemi za navodnjavanje stigli su iz Turske, a investirano je i u mehanizaciju.

Ove  informacije nisu nam potvrđene u AD Zobnatici, odnosno “Jugo elit agru” jer menadžment nije bio raspoložen za razgovor niti je odgovorio na pitanja koja smo poslali. Tako nismo uspeli da saznamo koliko su vredela ulaganja niti da dobijemo odgovor o broju zaposlenih u bakčkotoplskom agro-turističkom kompleksu. Prema informacijama “Agrosmarta”, otkako su u “Zobnaticu” stigli Arapi, dovedeno je dosta novih radnika čije zarade višestruko premašuju primanja zaposlenih koji su u ovoj firmi od ranije.

Od jeseni 2014. godine, kada je “Jugo elit agro” u vlasništvu privrednog društva “Elit agro LCC”, osnovanog u skladu sa zakonima Ujedinjenih Arapskih Emirata kupio “Zobnaticu”, sve do tri meseca unazad, radila je farma svinja, a potom su životinje iseljene, to jest date na prodaju koja je bila otvorena samo dva dana. Kada su Arapi došli, na farmi je bilo 600 krmača, odnosno 4.000 tovljenika. Sa svinjarstvom je završeno, a nove gazde, prema informacijama “Agrosmarta”, smanjuju i broj ovaca i konja, tako da je sada na farmi ostalo 200 ovaca i oko 115 konja.

Na osnovu stočarstva, po pravu prečeg zakupa, “Zobnatici” je dato i državno poljoprivredno zemljište u zakup, a da je svinjarstvo ugašeno govori i to što ovog puta njive nisu dobijene za uslovna grla ovih životinja. U kabinetu predsednika opštine Bačka Topola Gabora Kišlindera nisu odgovorili na naša pitanja u vezi sa davanjem opštinskih, odnosno državnih njiva preduzeću “Jugo elit agro”, ali u Godišnjem programu zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini za 2016. godinu navodi se da “Zobnatica” koristi 45,6 hektara po osnovu stočarstva i 1.305,22 hektara po pravu prečeg na osnovu infrastrukture, to jest sistema za navodnjavanje.

-AD „Zobnatici“ u BačkojTopoli je dato u zakup poljoprivredno zemljište u državnoj svojni po  osnovu prava prečeg zakupa po osnovu stočarstva. Prema zapisniku Republičkog veterinarskog inspektora AD „Zobnatica“ je imala ukupno 92,5 uslovnih grla, od čega 71 uslovno grlo za konje i 21,5 uslovnih grla za ovce – rečeno je “Agrosmartu” u Ministarstvu poljoprivrede. – Opština Bačka Topola je Godišnjim programom zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta AD „Zobnatici“ opredelila površinu od 45,6 hektara. Odluka o davanju u zakup po osnovu prava prečeg zakupa po osnovu stočarstva je opština BačkaTopola donela 13.6.2016. godine, a ugovor o zakupu je zaključen 9. avgusta 2016. godine.

Kako nam je rečeno u Ministarstvu poljoprivrede, AD „Zobnatica“ je  dobila  ugovor u zakupu poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na godinu dana, odnosno od 1. novembra 2016. godine do 31. oktobra 2017. godine. Godišnja  zakupnina je 8.661,27 evra.

Podsetimo, “Zobnatica” je imala nekoliko loših privatizacija koje su iza sebe ostavljale pustoš i smanjivale njegovu vrednost. Za razliku od drugih poljoprivrednih kombinata  prodata je na aukciji. Prva aukcija ubrzo je poništena i to još 2008.godine. Iste godine, nakon što je Agencija za privatizaciju promenila uslove aukcijske prodaje, ponovo je prodata firmi DOO “Nju kompani” iz Novog Beograda.

Zbog sumnjive privatizacije i načina na koji je ovaj kombinat prodat, njime se bavio i Savet za borbu protiv korupcije i uvrstio ga među 24 sporne privatizacije. Policija je dobila zadatak da ispita privatizaciju, ali rezultat istrage nikada nije saopšten.

Kako se navodi u izveštaju o privatizaciji AD “Zobnatica” kupac 70 odsto društvenog kapitala na drugoj aukciji  bio je konzorcijum pravnog i fizičkog lica, Petrisa Hristoforosa iz Grčke i „Nju Kompani“ iz Beograda. Osnivač „Nju Kompani“ je of šor firma „Northgate Finance“ u Liberiji. Kao jedini učesnik na drugoj aukciji kupac je kupio kapital po početnoj ceni za 169 miliona dinara ili oko 1,8 miliona evra. Iako se radi o firmi iz afričke države, Agencija za privatizaciju nije tražila od Uprave za sprečavanje pranja novca provere o poreklu i tokovima novca.

“Zobnaticu” je 2014.godine preuzelo društvo “ Yugo Elite Agro” d.o.o. sa registrovanim sedištem u Beogradu. To domaće društvo podnelo je  2014.godine zahtev Komisiji za zaštitu konkurencije da mu odobri koncentraciju na tržištu koja nastaje sticanjem neposredne kontrole nad privrednim društvom “ Zobnatice”, koja mu je i odobrena. Kako je navedeno u obrazloženju Komisije, “Jugo elit agro”  je novoformirano privredno društvo, registrovano u 2014. godini za delatnost  gajenja žita (osim pirinča), leguminoza i uljarica.

“Al Ravafedu” njive na dvadeset godina

Kako se navodi u Godišnjem programu zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini za 2016. godinu opštine Bačka Toplola arapsko-srpska kompanija “Al Ravafed”  dobila je u bačkotoploskim atarima državne njive na zakup na dvadeset godina.

Zakupila je oranice u Katastarskoj opštini Bajša, po zaključku Vlade Srbije, na period od 2016 – 2036. godine. Reč je o 112 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, a ukupan iznos godišnje zakupnine po ugovoru je 28.011 evra. Prihod lokalne samouprave je 40 odsto, odnosno 11.204 evra, navedeno je u ovom dokumentu.

Takođe, u Gornjoj Rogatici “Al Ravafed” zakupio je na dvadeset godina 372,8 hektara. Godišnja zakupnina tih njiva je 93.205,5 evra, od čega će 37.282 ići lokalnoj samoupravi.  

Šta bi s konjičkim trkama?

“Jugo elit agro” retko se pojavljuje u javnosti, a u martu ove godine, na Biznis forumu na Kopaoniku, izvršni direktor Zobnatice Suvaidi Al Saed najavio je velika ulaganja u nove tehnologije dodajući da će veliki broj hektara zemljišta biti pokriveno plastenicima i staklenicima. Umesto plastenika tu su hektari pod borovnicom. Još ništa nema ni od čuvenih zobnatičkih konjičkih trka iako je Suvaidi Al Saed tada rekao kako je “ Zobnatica” je poznata i po ergeli i dobrim konjima, te da je za ovu godinu planiramo da se nastavi sa tradicijom konjskih trka kako bi se privukli turisti. 

S. Gluščević