banner-image

Agropres nagradio poljoprivrednike rekordere

Najuspešniji poljoprivredni proizvođači nagrađeni su na Večeri rekordera sinoć u Valjevu, u organizaciji Udruženja poljoprivrednih novinara Agropres, i kompanije Dunav osiguranje.

Apsolutnim rekorderom proglašen je proizvođač kukuruza Radiša Radisavljević, čiji je ovogodišnji prinos bio više od pet tona kukuruza po hektaru.

Radisavljević je rekao da ovakve proizvodnje ne bi bilo da nema osiguranje za plodova i mašina.

On sve svoje plodove, kako kaže, osigurava u Dunav osiguranju i, iako nije imao štetu, nastaviće da osigurava svoj rad, jer je to jedini način za uspešno i sigurno poslovanje.

Kompanija Dunav osiguranje, u kojoj je i osiguran najveći broj poljoprivrednih rekordera, dobila je priznanje za zajednički rad na projektu „Žene u okviru agrobiznisa“ koji je, kako je rečeno na dodeli priznanja, ostvario veliki uspeh širom Srbije.

Ta kompanija će, najavila je predstavnica Dunav osiguranja Jugoslava Smiljković Stojanović, nastaviti da obilazi sve krajeve širom Srbije i afirmiše preduzetništvo i sigurnu proizvodnju u poljoprivredi.

Predsednik Udruženja poljoprivrednih novinara Agropres Goran Đaković rekao je da to udruženje ove godine proslavlja 12 godina i da svih tih godina radi na afirmaciji agrarnog novinarstva u Srbiji i trudi se da i srpskim poljoprivrednicima pruži neophodna znanja.

Oni se, prema njegovim rečima, u saradnji sa Dunav osiguranjem trude da im pokažu da je za uspešnu poljoprivrednu proizvodnju neophodno osigurati svoju poljoprovredu.

I ovogodišnji, ali i većina rekordera u prošlim godinama, bili su korisnici osiguranja.

Domaćin, zamenik gradonačelnika Valjeva Dragan Jeremić izjavio je da se Valjevo trudi da povrati imidž poljoprivrednog grada i da poljoprivrednicima objasni koliko je važno da osuguraju svoje poslovanje.

Valjevo je kao grad dužan, rekao je Jeremić, da svojim građanima kroz subvencije pomogne i obezbedi im da njihova proizvodnja bude sigurnija, jer to i jeste, kako kaže, njihov najveći problem, odnosno strah da „nešto može da se desi“.

Veliki pehar otišao u Medveđu

Treći put za redom izabran je ratar rekorder, ovogodišnji apsolutni rekorder u proizvodnji kukuruza i suncokreta je Radiša Radisavljević iz sela  Medveđa kod Despotovca. On je ove godine je proizveo je 5.425 kg/ha  suncokreta, 15.678 kg/ha kukuruza.

Rekorder u proizvodnji soje,  je Sava Kompalić iz Deronja, a Gazdinstvo Margan iz Crepaje kod Pančeva, je pobednik u proizvodnji šećerne repe.

Milorad Vujević iz sela Amajlije kod Bijeljine imao prinos pšenice sorte euklid 9.300 kg a prinos bi bio veći za 20% da nije bilo šteta od grada koliko je potvrdila komisija iz osiguravajuće kuće.

Milovan Gajić, najbolji je proizvođač  u kolubarskom okrugu, om obrađuje 30 hektara zemlje, ima i mini farmu krava.

Za regionalnog  menadžera  u agrobiznisu proglašen je Saša Urošević, generalni direktor Žitoprodukta iz Banjaluke. On je tom prilikom istakao da je Žitoprodukt stara firma osnovana 1946. godine. Ove godine imaju izvoz u Tursku u iznosu od tri miliona evra, sledeće godine će biti još bolje najavio je Urošević i nagalsio da je presudno za uspeh prepoznat kvalitet jer je kompanija koju vodi, dobitnik  brojnih nagrada.

Nagradu za dobrinos razvoju obrazovanja u poljoprivredi dobila je Poljoprivredna škola u Valjevu, a ovom prilikom je Milan Gajić, direktor škole,  istako da je škola osnovana 1898. godine, sa ciljem da unapredi poljoprivredu valjevskog kraja. Svojom organizacijom I potencijalom oni daju adekvatan doprinos valjevskom kraju.

Godišnje nagrade AGROPRESS-a za novinarski rad nagrade dobili su Dejan Davidović, urednik sa TV Vujić Valjevo i Danica Milutinov, urednica  emisije  Lenija sa Nvosadske televizije. Njih dvoje su dobili progodne poklone komanije JTI, a nagarđeni rekorderi su dobili seme od SUPERIOR-a, KWSa-a i PKB AGROEKONOMIK-a. Takođe svi nagrađeni su dobili i godišnju  pretplatu na AGROBIZNIS magazin.

Udruženje novinara za poljoprivredu AGROPRESS je nevladina organizacija čiji je osnovni cilj oživljavanje i unapređenje života na selu u Srbiji. Od 2006. godine AGROPRESS je članica Međunarodne federacije novinara IFAJ. Sajt ove organizacije jedan je od najposećenijih kada je u pitanju poljoprivreda i mesečno ima više od 400.000 posetilaca.