banner-image

Fondacija Divac u top projektima u Evropi

Zajednički projekat “Fondacije Ana i Vlade Divac”, Unikredit fondacije i Unikredit banke, pod nazivom RAISE, uvršten je među 20 najboljih u Evropi u domenu promocije i podrške preduzetništvu i integraciji izbeglih i interno raseljenih lica.

Reč je o “Projektu ruralne i poljoprivredne integracije u podržavajućoj okolini (RAISE)”, jedinom projektu iz jugoistočne Evrope u konkurenciji od preko 200 projekata koji je Evropska komisija izdvojila kao primer dobre prakse, navodi se u zajedničkom saopštenju Unikredit banke i dveju fondacija.

Projekat je, kako se dodaje, realizovan u periodu od 2009. do 2012. godine i obuhvatio je 140 izbeglih i interno raseljenih porodica iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i sa Kosova, koje su do tada živele u kolektivnim centrima.

Cilj projekta je bio da im se obezbede neophodni uslovi i podrška za započinjanje sopstvenog biznisa kako bi se na taj način integrisali u lokalne zajednice u kojima žive.

Evropska komisija je istakla da je “RAISE” jedina inicijativa u Srbiji i širem regionu Zapadnog Balkana koja se fokusirala na ekonomsku integraciju izbeglih i interno raseljenih lica na sveobuhvatan način, posvećujući posebnu pažnju različitim aspektima socijalne i ekonomske inkluzije, kao što su obezbeđivanje domaćinstava, mentalno i emotivno stanje primalaca sredstava i socijalna integracija u novu sredinu.

Sredstva za sprovođenje projekta obezbedila je Unikredit fondacija, dok je Fondacija Ana i Vlade Divac, u saradnji sa Unikredit bankom i Novosadskim humanitarnim centrom sprovela projekat.

U sklopu “RAISE” projekta svaka porodica je, kako se navodi u saopštenju, dobila bespovratni grant u iznosu od 2.000 evra, a pomenuti grant je bio namenjen za započinjanje sopstvene dohodovne aktivnosti, dok su korisnicima grantova, kroz specijalno kreiran program savetodavne podrške za profesionalnu orjentaciju i obuku, obezbeđena osnovna znanja i veštine za vođenje sopstvenog biznisa.

Tokom perioda sprovođenja projekta, Unikredit fondacija je uložila preko 515 hiljada evra.

(Tanjug)