banner-image

Osuđeni za muvanja u Robnim rezervama

Specijalni sud u Beogradu osudio je danas na na osam godina zatvora vlasnika i direktora somborskih preduzeća „Gradska pekara“ i „1. oktobar“ Branka Mijića (56) zbog zloupotreba kojima je sa saradnicima oštetio Republičku direkciju za robne rezerve za više od 470 miliona dinara.

Istom presudom njegova supruga Gordana Mijić (54) osuđena je na sedam godina zatvora, Siniša Kozlin na tri i po godine zatvora, Staša Savković na godinu i po dana i Mihajlo Uvaček na dve godine zatvora.

Mijiću je odlukom suda oduzeta imovinska korist pribavljena krivičnim delom u iznosu od 38.748.271,40 dinara.

On i supruga su takođe obavezani da oštećenoj – Republickoj direkciji za robne rezerve na ime naknade štete solidarno plate iznos od 474.613.293,10 dinara u roku od tri meseca od dana pravnosnažnosti presude, i to pod pretnjom prinudnog izvršenja.

Kozlinu je izrečena mera bezbednosti zabrane vršenja svih delatnosti vezanih za kontrolu kvaliteta i kvantiteta robe i usluga u udruženjima, državnim organima i ustanovama i drugim pravnim licima u trajanju od pet godina.

Savkoviću je u istom ptrajanju izrečena mera zabrane vrššenja poziva sudskog vešštaka građevinske struke, a Uvačeku zabrana vršenja svih dužnosti u državnim organima i ustanovama Republike Srbije vezanih za raspolaganje, korišcenje, upravljanje, rukovodenje i čuvanje javne svojine takođe u tajanju od pet godina.

Oni su oglašeni krivim zbog izvršenja krivičnih dela zloupotreba službenog položžaja i zloupotreba položaja odgovornog lica.

Ovo je prvostepena presuda, na koju osuđeni, njihovi branioci i tužilaštvo za organizovani kriminal imaju pravo da ulože žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.

Kako je saopšteno posle njihovog hapšenja, Mijići su od 2005. do 2013. godine bili ovlašćeni skladištari Republičke direkcije za robne rezerve za merkantilni kukuruz i merkantilnu pšenicu, u količini od oko 20.000 tona.

Njihovi skladišni kapaciteti bili su, medutim, daleko manji – 3.360 tona žžitarica.

Skladištari su postali na osnovu ugovora koje su zaključivali sa Republičkom direkcijom za robne rezerve, pri čemu su svaki put priložili falsifikovanu dokumentaciju, koju su im izdavali Kozlina i Strilić, radnici „Jugoinspekta“.

Navedeni ugovori su zaključeni na osnovu saglasnosti Uvačeka, načelnika Centra republičke Direkcije za robne rezerve u Novom Sadu, iako je znao da količina poverene robe skladištarima „Gradska pekara“ AD Sombor i „1. Oktobar“ AD Sombor, prevazilazi njihove ukupne skladišne kapacitete.

Mijici su kako se sumnja poverenu robu Republicke direkcije za robne rezerve prodavali i koristili za svoje potrebe.

Na taj način su pribavili sebi protivpravnu imovinsku, na štetu Republicke direkcije za robne rezerve i budžeta Srbije.

(Tanjug)