banner-image

Neoplanta zatvara farmu svinja

Novosadska industrija mesa „Neoplanta“, u vlasništvu kompanije „Nelt“,  zatvara farmu svinja, a obustaviće i prodaju svežeg mesa,  potvrđeno je „Agrosmartu“ u ovoj kompaniji.  Kako nam je rečeno, farmski biznis biće obustavljen privremeno, a radiće se na unapređenju prerađivačkog sektora.

-Tokom prethodnih godina tržišni uslovi su se značajno promenili, posebno u mesnoj industriji. Kako bismo nastavili sa daljim razvojem i kako bismo stvorili preduslove za dalje investicije, još bolje uslove rada i stabilnost, doneta je strateška odluka da privremeno izađemo iz farmskog biznisa i trgovine i prodaje svežeg mesa – naglasili su u „Neoplanti“.

Za „Agrosmart“ su kazali da kompanija ima plan da u narednom periodu kroz investicije podigne konkurentnost u ovim oblastima poslovanja, za šta je neophodno vreme i privremeno zaustavljanje poslovnih aktivnosti u ovim organizacionim celinama.

-U međuvremenu, nastavićemo da razvijamo segment u kome smo najbolji i prepoznatljivi, a to je proizvodnja prerađevina. Dakle, u narednom periodu bićemo fokusirani na rast i razvoj mesnih prerađevina i jačanje naše liderske pozicije u Srbiji i regionu. Na tom putu, „Neoplanta“ će nastaviti da posluje u sastavu „Nelta“, uz punu podršku svih članica „Nelt grupe“ – rečeno nam je u „Neoplanti“.

U kompaniji naglašavaju da je počeo proces racionalizacije poslovanja i da bi trebalo da bude završen do kraja godine.

-Tokom reorganizacije posla, svim zaposlenima na koje se ova promena odnosi, pokušaćemo da pronađemo odgovarajuću poziciju u drugim sektorima kompanije. Očekuje nas tranzicioni period u narednih nekoliko meseci i uložićemo sve svoje resurse da ovaj proces sprovedemo u najboljem interesu za sve zaposlene – kažu u novosadskoj industriji mesa i napominju da će snabdevanje tržišta biti kontinuirano i redovno. – Kao i do sada, dugoročnim i partnerskim ugovorima „Neoplanta“ je obezbedila kontinuitet u snabdevanju sa svojim dugogodišnjim partnerima, preko kojih je i do sada zadovoljavala 80 odsto potreba za mesom.

Prema informacijama „Agrosmarta“  na „Neoplantinoj“ farmi na Čeneju ostalo je oko 400 krmača, a bilo ih je 1.600. Kako smo nezvanično čuli, osemenjavanja već neko vreme nema, a procenjuje se da će poslednja krmača sa ove farme izaći za mesec dana, dok će  s tovljenicima biti završeno dogodine, krajem zime.

Već duže vreme se spekuliše o prodaji  „Neoplante“, a najozbiljniji kandidat do sada bila je „MK grupa“. U avgustu ove godine, nakon pisanja pojedinih medija da „Neoplantu“ pod svoje uzima kompanija Miodraga Kostića, iz „Nelta“ je stigao demanti uz podatak da novosadska mesna industrija godišnje proizvede 14.000 tona svežeg mesa i oko 17.500 tona prerađevina, od čega oko 20 odsto plasira u izvoz. Potom je stigla informacija da se radi na pronalaženju strateškog partnera za „Neoplantinu“ farmu, u Srbiji ili inostranstvu.

„Neoplanta“ je u vlasništvu „Nelta“ od 2007. godine, a proizvodnja mesa i mesnih proizvoda u pogonima ove industrije mesa  počela je pre 130 godina, tačnije 1885. godine.

S. Gluščević