banner-image

Svetske cene hrane porasle

Cene hrane u svetu su u oktobru porasle, čime je nastavljen trend njihovog jačanja koji se beleži od januara, saopštila je danas Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO), dodajući da su se poboljšale perspektive vezano za globalnu proizvodnju žitarica.

FAO indeks cena hrane, koji meri mesečne promene u korpi žitarica, uljarica, mlečnih proizvoda, mesa i šećera, porastao je u oktobru na 172,6 poena, što je za 0,7 odsto više u odnosu na septembar i za 9,1 odsto više u odnosu na oktobar prošle godine, prenosi agencija Rojters.

Održiva tražnja za sirom i puterom u Evropskoj uniji podigla je cene mlečnih proizvoda za 3,8 odsto na mesečnom nivou, dok su cene šećera porasle na vest o manjoj proizvodnji u Brazilu i Indiji.

Slabija uvozna tražnja širom sveta za palminim uljem je oborila cene ulja, a slabiji apetit među kineskim uvoznicima za evropskim svinjskim mesom je spustio cene mesa.

Cene žitarica su u oktobru porasle, na mesečnom nivou, za 1,0 odsto, a FAO prognozira da će globalna proizvodnja pšenice ove godine biti za 1,5 odsto veća nego 2015. godine.

(Agencije)