banner-image

ADECO osvojio region, sad juriša na svetsko tržište

Da su nove tehnologije, budno praćenje zahteva domaćeg i inostranog tržišta i uspostavljanje korektnih  odnosa sa kupcima i drugim partnerima imperativ za uspešno poslovanje, pokazuje primer novosadske kompanija „Adeko“ (ADECO), koja je danas obeležila 25. godišnjicu postojanja. Od male, porodične firme sa nekolicinom zaposlenih, „Adeko“ je izrastao u kompaniju, evropski poznatu i priznatu na tržištu motornih i industrijskih ulja, aditiva za goriva, mazivnih masti, sredstava za obradu metala i mnogih drugih proizvoda iz oblasti naftnih prerađevina. „Adeko“ je u minule dve i po decenije iznedrio stotine proizvoda, izgradio prepoznatljive brendove, osvojio tržište regiona i Evrope, a sada joj vrata otvaraju i kupci na azijskom i afričkom kontinentu.

 -Pre 25 godina „Adeko“ je započeo proizvodnju  za gumarsku i kablovsku industriju. Zahtevi tržišta i kupaca su se menjali, a mi smo im se prilagođavali. Tako smo krenuli i u proizvodnju specifičnih tečnosti za motorna vozila i ulja za podmazivanja, a potom i finih ulja za tekstilnu industriju, antifriza, sredstava za pranje vetrobrana i aditiva za gorivo, koje i danas proizvodimo – podsetio je na današnjoj konferenciji za novinare generalni direktor „Adeka“ Nikola Gvozdenović dodajući da su još od tada dobavljači sirovina elitne naftne evropske i američke kompanije. – Od samog početka trudili smo se da naši proizvodi budu visokog kvaliteta i to nam je, uz neprestano praćenje i usvajanje novih tehnologija u proizvodnji, i danas glavni adut. Uspostavili smo celu proizvodnju motornih industrijskih ulja i čitavu lepezu tih proizvoda, ustanovili  sopstveni robni znako „adeko“,  razvili kompletne linije proizvoda – mineralna polusintetička i sintetička ulja za putnička, teretna i komercijalna vozila, ali i ulja za poljoprivrednu i građevinsku mehanizaciju. S obzirom na to da je Vojvodina privredni i poljoprivredni region, akcenat smo stavili na ulja za poljoprivredne mašine i mehanizaciju.

Po Gvozdenovićevim rečima „Adeko“ se, razvijajući sopstvenu proizvodnju, oslanjao na veliko znanje i iskustvo  zaposlenih, kojih sada ima 50 i koji su doprineli da firma preraste u porodičnu kompaniju sa prepoznatljivim brendom na domaćem i inostranom tržištu.

Iz široke palete proizvoda direktor „Adeka“  izdvojio je „ed blu“ (Ad Blue), koji se koristi kao agens za smanjenje štetnih izduvnih gasova po najsavremenijoj tehnologiji u vozilima sa „euro 4“, „euro 5“ i „euro 6“ dizel motorima. Kapacitet ove prozvodnje je 6,5 miliona litara, a u „Adeku“ očekuju da će ovaj proizvod naći mesta na novim tržištima.

Osvrćući se na izvoz i planove kompanije komercijalni direktor „Adeka“ Miloš Gvozdenović naveo je da je firma do do 2010. uglavnom bila orijentisana na srpsko tržište, gde je realizovala 95 odsto proizvodnje, da bi se u minule dve godine postizali bolji spoljnotgovinski rezultati.

-U 2104. izvoz je činio 25 odsto ukupnog prometa, a lane je dostigao 30 odsto. Izvozili smo ranije u zemlje regiona, a sada smo pristuni i na mađarskom, bugarskom, rumunskom i grčkom tržištu.  Umnogome su povećanju izvoza doprinele posete inostranim potencijalnim partnerima i učešće na sajmovima van naše zemlje – ocenio je on dodajući da je u planu da „Adeko“ proširi asortiman proizvoda i osvoji nova tržišta poput afričkog i azijskog, na kojima ima interesovanja za proizvode novosadske kompanije.

Da je „Adeko“ domaći brend koji poseduje znanje i mogućnost da proizvodi ulja najvećeg kvaliteta, potvrdile su mnoge evropske kompanije, partneri ove firme, kao i sertifikovane kontrolne kuće i laboratorije, a pozitivno mišljenje stiglo je i od „Mercedesa“, rečeno je na današnjoj konferenciji upriličenoj povodom jubileja kompanije.  

S. Gluščević