banner-image

Nedimović u Briselu o IPARD-u i stočnim bolestima

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović razgovarao je sa zvaničnicima u Briselu o IPARD fondovima i prevenciji pojave stočne bolesti.

Kako je saopštilo Ministarstvo poljoprivrede, sa predstavnicima Generalnog direktorata za poljoprivredu i ruralni razvoj i Generalnog direktorata za zdravlje i bezbednost hrane su dogovoreni detalji o akreditacionom postupku za IPARD.

Uz to je dogovoreno i obezbeđivanje sredstava iz EU za troškove vakcinacije protiv bolesti goveda „kvrgava koža“ za ovu i narednu godinu. 

Nedimović je, kako je saopšteno, tokom posete razgovarao i sa direktorkom za Zapadni Balkan pri Generalnom direktoratu Evropske komisije za evropsku politiku susedstva i pregovore Genovevom Ruiz Kalaverom. 

Srbija za sada ne ispunjava uslove za korišćenje pretpristupnih fondova za poljoprivredu IPARD, a jedan od uslova za dobijanje akreditacije za to jeste i osposobljavanje Uprave za agrarna plaćanja. 

Srbiji je dodeljeno 175 miliona evra za period 2014-2020. u okviru IPARD II programa namenjenog poljoprivredi i ruralnom razvoju, a od toga joj je u 2016. na raspolaganju 15 miliona evra koje će moći da koristi do 2018. godine.