banner-image

Pojačana kontrola zbog tovara zamrznutog mesa iz 1982.

Uprava carine je od Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede dobila obaveštenje da su došli do informacije da je u luku Bar u Crnoj Gori stigao tovar zamrznutog mesa iz 1982. godine, pa je svim carinarnicama naloženo da preduzmu mere pojačane kontrole prometa.

Svim carinarnicama je naloženo da preduzmu mere pojačane kontrole robnog i putničkog prometa, sa posebnim akcentom na granične i pogranične prelaze prema Crnoj Gori, Makedoniji, BiH, kao i na administrativnim prelazima prema Kosovu i Metohiji, saopštila je Uprava carina.

Uprava carina će kao i do sada učiniti sve što može da se spreči bilo kakav pokušaj ugrožavanja bezbednosti i zdravlja građana, pa će meso koje ne ispunjava zakonom propisane uslove, a bude otkriveno tokom pojačanih kontrola, biti oduzeto i predato u nadležnost inspektorima Uprave za veterinu.

„Na graničnim prelazima prolazak tovara živog ili zamrznutog mesa ionako nije moguć, ukoliko ga ne prati propisana isprava koju izdaje granična veterinarska inspekcija“, navodi se u saopštenju.

Ukoliko je reč o pokušaju krijumčarenja, pa tovar bez dokumentacije prelazi preko alternativnih prelaza, potencijalni krijumčari će se suočiti sa mobilnim timovima Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja koji sprovode „dubinske kontrole“.

Iz Uprave carina navode da su o postojanju navedenog tovara obavešteni svi carinski službenici, ukljčujući i specijalne mobilne timovi za suzbijanje krijumčarenja, koji će pojačati aktivnosti u dubini teritorije.

„Pored prepreke koju čini lično zalaganje i profesionalizam svih carinskih službenika, Uprava carina će se osloniti i na najsavremeniju tehniku, poput mobilnih skenera, zahvaljujući kojima će dalja distribucija spornog tovara biti dodatno otežana“, dodaje se u saopštenju.

Nedimović: Čekamo zvaničnu potvrdu

Ministarstvo poljoprivrede Srbije još čeka zvaničnu potvrdu da je zamrznuto meso iz 1982. i stiglo u Crnu Goru, kaže za RTS resorni ministar Branislav Nedimović. Napominje da su, za svaki slučaj, sve kontrole pooštrene.

„Ako nešto ovako i postoji na prostoru Crne Gore, svi naši organi su u pripravnosti kako to meso ne bi moglo da dođe na prostor Srbije, da ne može da bude stavljeno u promet. Ono legalno ne može da uđe, a čak i ako bi neko pokušao da ga prokrijumčari, preduzeli smo sve mere kako se ne bi našlo na tržištu Srbije“, poručuje ministar.

(RTS)