banner-image

Dogodine ponovo kuće u vojvođanskim selima za mlade bračne parove

Za dve godine 115 mladih bračnih parova u Vojvodini dobilo je od Pokrajinske vlade kuće sa okućnicom u nekom od vojvođanskih sela. Ove godine nije bilo novog konkursa za dodelu kuća sa okućnicom mladim Vojvođanima, ali u bužetu za narednu godinu ponovo se planiraju sredstva za tu namenu. Kako ističe Diana Milović, novoimenovana direktorka Pokrajinskog zavoda za ravnopravnost polova, akcija koja se pokazala uspešnom i za koju je vladalo ogromno interesovanje biće nastavljena 2017. godine.

– Još uvek se ne zna koliko će tačno sredstava za tu namenu biti izdvojeno, ali kupovine seoskih kuća za mlade bračne parove će biti i 2017.godine. No, pre nego što se sprovede novi konkurs, lokalne samouprave će dobiti zaduženje da provere da li se već dodeljene seoske kuće mladim bračnim parovima u vojvođanskim selima namenski koriste, odnosno da li oni koji su ih dobili zaista u njima i žive. Naime, mora da se utvrdi pravilno korišćenje kuća i okućnica dodeljenih mladima jer ima nagoveštaja da neki ono što su dobili daju u zakup. Potrebna nam je potvrda da većina ove kuće koristi namenski i da se “odomaćila” u selu – objašnjava Diana Milović.

Ona najavljuje i da mlade bračne parove i dalje čeka organizovana stručna pomoć za započinjanje biznisa na selu s posebnim akcentom na proizvodnju organske hrane na zemljištu koje im je uz kuću dodeljeno.

Kako se najavljuje da će od naredne godine i mlade žene na selu dobijati porodiljsku nadoknadu uz uslov da su vlasnice poljoprivrednog gazdinstva, Pokrajinski sekretarijat za ravnopravnost polova je o tome razmišljao na vreme.

– Prilikom podele kuća i okućnica na selu, one su u jedankim delovima knjižene i na suprugu i na supruga, tako da su žene polovični vlasnik celokupne imovine. To im omogućava da dodju do kredita, jer mogu svoju polovinu kuće i okućice da stave pod hipoteku, ali i da se registruju kao vlasnice zemlje – okućnice u procentu koji imaju. Kako su kuće deljene mladim bračnim parovima od kojih mnogi već imaju decu, za očekivati je da sada kada su došli do krova nad glavom razmišljaju o proširenju porodice pa će porodiljska naknada za mlade žene na selu i njima dobro doći – rekla je Diana Milović.

Nema više pomalo svim udruženjima

Čelnica Pokrajinskog zavoda za ravnopravnost polova Diana Milović najavljuje i jače ekonomsko osnaživanje seoskih žena, ali ne tako što će svakom udruženju davati malu sumu novca, vec odabirom onih udruženja žena koje imaju šta da ponude i čiji proizvodi mogu da se plasiraju na tržište. U taj posao biće uključene sve vojvođanske opštine jer one bolje nego u Novom Sadu znaju sta nedostaje ženama na selu i šta mogu da proizvode i prodaju. Jer, zarada koja se ostvaruje pored bavljenja poljoprivrednom, bitan je uslov da mladi bračni parovi ostaju na selu.

Ljubinka Malešević