banner-image

Slovačka nam prenosi iskustva sa IPARD-om

 

Centar za organsku proizvodnju Selenča (COPS), zajedno sa Ambasadom Slovačke Republike, organizuju dvodnevni trening o pretpristupnim fondovima Evropske unije namenjenim poljoprivredi i ruralnom razvoju, a najviše reči biće o IPARD programu.

Trening „Iskustvo Slovačke u pružanju podrške ruralnom razvoju“ se održava u prostorijama COPS-a u Selenči, u četvrtak i petak (24. i 25. novembra), a prisustvovaće i ambasadorka te zemlje u Srbiji Dagmar Repčekova.

Gosti iz Slovačke preneće iskustva poljoprivrednika, privrednika i lokalne zajednice u privlačenju, realizaciji IPARD fonda, ukazaće na prednosti ovog pretpristupnog programa i izneti s kojim su preprekama u dobijanju i sprovođenju projekata iz ovog pretpristupnog programa susretali njegovi korsinici u vreme dok je ova zemlja bila kandidat za članstvo u Evropskoj uniji. Takođe, ukazaće i na prednosti i značaj ove vrste evropske pomoći ruralnim područjima i poljoprivredi jedne zemlje, a biće reči i o tome koliko sada, kao članica EU, Slovačka dobija iz fondova namenjenih ovim oblastima. U svakom slučaju, pomoć iz strukturnih fondova je izdašnija, a IPARD je koristan ne samo zbog finansijske podrške već i zbog upoznavanja sa načinom funkcionisanja evropskih fondova za poljoprivredu i ruralni razvoj i pripreme za buduće, veće programe.

Predstavnici Uprave za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede predstaviće IPARD II program Republike Srbije, objasniti u čemu je njegov značaj, od kojih mera se sastoji, kome je namenjen i kako će funkcionisati.

Biće definisani i naredni koraci u saradnji Srbije i Slovačke, bilo da je reč o nadležnim institucijama, bilo o korisnicima IPARD programa. 

(Agrosmart)