banner-image

Evropa obara rekorde u izvozu hrane

Mesečna vrednost izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda Evropske unije je u septembru ove godine dostigla rekordnu vrednost od skoro 11,5 milijardi evra i tako premašila vrednost izvoza u septembru prošle godine za skoro 500 miliona evra, sudeći prema poslednjem mesečnom izveštaju EU o trgovini poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Najveći porasti u mesečnim vrednostima (ako poredimo septembar 2016. sa septembrom 2015.) zabeleženi su u izvozu Sjedinjenih Američkih Država i Japana, kao i u drugim zemljama Azije kao što su Južna Koreja, Vijetnam, Indija i Hong Kong, navodi se u izveštaju Evropske komisije.

Analizirajući učinak EU izvoza tokom prethodnih 12 meseci, ako gledamo zasebno proizvode, najviše je povećan izvoz svinjskog mesa (+1,2 milijarde evra; +31 odsto u odnosu na vrednosti izvoza od pre 12 meseci), sveže povrće (+480 miliona; +18 odsto), mesne iznutrice, drugo meso i mast, maslinovo ulje, prehrambeni proizvodi i žive životinje.

S druge strane, najveći pad izvozne vrednosti u poslednjih 12 meseci zabaležen je u izvozu mleka u prahu. Kada uopšteno sagledamo izvoze poljoprivredno-prehrambenih proizvoda od oktobra 2015. do septembra 2016. godine u Evropskoj uniji, oni dostižu do 129,9 milijardi evra (+1,6 odsto u odnosu na prethodnu godinu), dok su uvozi dosegli 0,9 odsto do 112 milijardi evra, a EU je povećala svoj neto suficit do 17,6 milijardi evra.

B. Džinić