banner-image

Za donacije iz Mađarske 3.000 zahteva

Gotovo 3.000 zahetva do sada je podneto za donacije Vlade Mađarske u dva dosadašnja kruga na 15 javnih poziva, koje se u Vojvodini za one koji imaju dvojno srpsko-mađarsko državljanstvo raspoređuju posredstvom Fondacije „Prosperitati”, a od toga je pozitivno ocenjeno oko 2.500 ili 80 odsto – izjavio je za „Dnevnik” izvršni zastupnik Fondacije Balint Juhas.

– Gotovo svi učesnici na našim konkursima, osam od njih deset, pozitivno su ocenjeni, potpisali su ugovore i veliki deo njih je dobio novac. Nastavljamo raspisivanje konkursa i trenutno je u trećem krugu aktuelno pet novih, od kojih se dva odnose na veće projekte, na složene konstrukcije, koje podrazumevaju i sopstveno učešće i povratna sredstva za jeftine kredite, kao i nepovratna sredstva. To su projekti koji bi trebalo da zapošljavaju ljude, da generišu nove dobavljače i proizvođače koji će isporučivati svoje proizvode svojim partnerima na tržištu.

On je dodao da su aktuelna i tri nova-stara konkursa za male proizvođače i za mali biznis: za kupovinu mašina i opreme preduzetnicima, mikro i malim preduzećima, kupovinu poljoprivredne mehanizacije i priključne opreme za registrovana poljoprivredna gazdinstva i za kupovinu i podizanje višegodišnjih zasada. Svi ti konkursi su otvoreni do 31. januara.
Uz osam dosadašnjihkancelarija, u Bačkoj Topoli, Bečeju, Kanjiži, Senti, Somboru, Subotici, Temerinu i Zrenjaninu, sredinom prošle nedelje kancelarija Fondacije „Prosperitati” otvorena je i u Pančevu. Za program ekonomske podrške vojvođanskim Mađarima, koji se sprovodi posredstvom Fondacije „Prosperiteti”, Vlada Mađarske je obezbedila 50 milijardi forinti ili oko 60 miliona evra.

Imajući u vidu da veliki broj mladih ljudi s dvojnim državljanstvom Mađarske odlazi u inostranstvo, Juhas konstatuje da je sloboda kretanja jedan od osnovnih principa EU i građani koriste tu mogućnost.– Fondacija „Prosperitati” tu preblematiku, koja ima šire razmere, ne može rešiti, ali nudimo alternativu svima koji žele da ostanu ovde, koji žele da privređuju i gazduju ovde u Vojvodini, eventualno da stvorimo klimu i nudimo mogućnosti i alternativu onima koji žele da se vrate. Mi ćemo se boriti za svakog proizvođača i preduzetnika i vlasnika preduzeća, da ostane i zapošljava ljude ovde u Vojvodini. Zato imamo širok spektar mogućnosti na konkursima, imamo podršku Vlade Mađarske, i to je naš cilj i alternativa koju možemo ponuditi – kaže Juhas. 

Krov nad glavom

Interesovanje za korišćenje novca posredstvom Fondacije „Prosperitati” je veliko, pri čemu nema ograničenja u pogledu godina starosti, pa su uključeni i mladi, tako da velikim dleom i oni podnose projekte. Fondacija „Prosperitati” je imala i konkurs za dodelu novca za kupovinu kuća mladim bračnim parovim. Zahvaljujući tome, gotovo 100 mladih bračnih parova iz Vojvodine je dobilo svoj krov nad glavom, pri čemu su i kuće u koje se useljavaju pogodne za neki vid privređivanja, a po Juhasovoj oceni, veoma je značajno da se mlade porodice zadrže u Vojvodini. On kaže da je interesovanja bilo i na konkursu za start-ap preduzeća, za koje su konkurisali mladi, te je od 114 koji su prošli obuku 94 dobilo podršku i koriste taj novac. 
M. Mitrović, Dnevnik