banner-image

Nedimović: Subvencije veće dve milijarde dinara

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović najavio je večeras da će u okviru agrarnog budžeta za 2017. godinu, subvencije za nabavku opreme i mehanizacije biti uvećane za dve milijarde dinara.

Gostujući na Radio-televiziji Srbije, ministar je kazao da će akcenat u budžetu za narednu godinu biti na merama koje će povećati konkurentnost domaćih proizvođača.

– Narednih dana završićemo poslove oko budžeta i načelno možemo da kažemo da će subvencije za nabavku opreme, mehanizacije i skladišnog prostora biti veće za dve milijarde kako bi spemno dočekali otvaranje tržišne utakmice sa EU – kazao je Nedimović.

Ministar je dodao da će do 15. decembra biti isplaćene sve subvencije koje se tiču stočarstva.

On je najavio i da će procedure biti uređene na drugačiji način kako bi poljoprivrednici znali da li mogu računati na povraćaj sredstava.

– Trudićemo se da pomognemo sektor investicija i da utvrdimo šta je isplativo i za proizvođača i za državu – rekao je Nedimović.

Ministar je dodao da se „intenzivno“ radi na projektu „Tenis“ jer Srbija nema dovoljno prasadi.

– Nemamo farme koje ih proizvode već moramo da ih uvozimo. Razvoj kooperative nama je neophodan, zato mora da dođe prerađivačka industrija koja će sve to da sublimira – kazao je Nedimović.

Projekat „Tenis“ započet je u decembru 2014. i prema potpisanom memorandumu o razumevanju, ta kompanija je zainteresovana za izgradnju 20 farmi u Srbiji. Prema tom dokumentu, svaka farma bi imala 2.500 krmača i godišnje bi isporučivala 65.000 tovljenika.

(Agencije)