banner-image

Udruženje poljoprivrednika: Ne ukidati prelevmane na mleko

Neophodno je da Vlada Srbije  produži važenje carinske zaštite na uvoz mleka i mlečnih proizvoda i posle Nove godine jer još nisu stvoreni uslovi za ukidanje prelevmana, navodi se u saopštenju Udruženja poljoprivrednika.

Ova članica Asocijacije poljoprivrednika ukazala je na to da je takva vrsta zaštite domaćih proizvođača mleka potrebna i dalje jer se na tržištu i dalje osećaju teške posledice zatvoranja ruskog tržišta za evropsko mleko.

 „Takođe smatramo da je velika razlika u subvencionisanju evropskih i srpskih farmera te nema ni približne konkurentnosti u proizvodnji. Proizvođačima mleka u Srbiji još nisu dostupna sredstva iz IPARD fondova, što ih stavlja u podređen položaj u odnosu na evropske farmere“, navodi se u saopštenju.

 Udruženje je ocenilo i da tržište sirovog mleka u Srbiji nije dovoljno uređeno jer još nije počela da radi Nacionalna referentna laboratorija.

 „Nadamo se da će Vlada Srbije uložiti znatno više sredstava i napora u oporavak domaćeg stočarstva kako bi u skorije vreme mogli biti konkurentniji na surovom svetskom tržištu. Inače, sledi uništenje domaćeg mlekarstva“, dodaje se u saopštenju.