banner-image

Država odbija da kaže koliko ima zemljišta

Nakon što Republički geodetski zavod (RGZ) i nakon Rešenja Poverenika za informacije od javnog značaja, odbija da dostavi podatke o površinama zemljišta ne teritoriji Republike Srbije, po vrstama, kao i koliko je od tih površina u privatnom, društvenom, državnom vlasništvu i ostalim oblicima svojine, Mreža za restituciju u Srbiji danas je uputila otvoreno pismo, odnosno zahtev za dobijanje informacija Ministarstvu građevinarstva.

Samo u proteklih nekoliko dana, Mreža za restituciju u Srbiji je bila prinuđena da napiše deset žalbi Povereniku, zbog odbijanja RGZ da dostavi podatke koji moraju biti javni i uvek i lako dostupni svim građanima, navodi ova organizacija.

-Prilikom izrade nacrta zakona o pretvaranju prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu uz naknadu, kolike površine građevinskog zemljišta na teritoriji gradova Beograda, Niša i Novog Sada ste uzeli u obzir prilikom izrade procene efekata primene zakona – jedno je od pitanja upućenih ministarki Zorani Mihajlović.

Mreža za restituciju traži i odgovor na pitanje da li je i kada Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, sprovelo nadzor nad radom Repubičkog geodetskog zavoda od vremena dolaska Zorane Mihajlović na čelo ovog Ministarstva, ako jeste, koliko puta i kojim povodom poslednji put.

Mrežu zanima i da li se radovi na izgradnji javnog parka u opštini Vračar – „Platoa Mome Kapora“, izvode u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji i uz odgovarajuće dozvole.

(Agrosmart)