banner-image

Nedimović piše, Vučić cepa, a baba se češlja

Da li je premijer pocepao i predlog budžeta koji mu je dostavio ministar poljoprivrede ne znamo, ali sasvim je moguće da jeste, jer s obzirom na to da Branislav Nedimović mesecima svašta obećava, verovatno je tako nešto i napisao u predlogu agrarne kase. Takođe, Nedimović se baš uklapa u fotorobota kojeg je nacrtao Aleksandar Vučić kada je naciji saopštio kako su ministri rastrošni.

Zašto se uklapa? Pa zato što mesecima ništa drugo ne radi nego priča o investicijama, a mi nikako da čujemo koje su to investicije na koje će trošiti pare.

Vučić je istakao i da je sve predloge ministarstava za budžet „pocepao i vratio im na ponovnu izradu“, jer nije bio zadovoljan zato što im je rashodna strana bila veća za 100 milijardi dinara.

“Od toga je sve bilo za kapitalne investicije i projekte, a ne mogu da potroše ni 30 odsto od toga”, rekao je Vučić, odgovarajući na pitanja novinara. 

Ako ovde nema Nedimovića, koga onda ima?

Od silne priče o investicijama i preradi mi konkretno od prvog čoveka srpskog agrara ništa čuli nismo. Ma ni ovih 30 odsto što Vučić priča. Kad neko o nečemu toliko gromoglasno priča, onda mora imati nekog keca u rukavu, ali mi ni tog aduta ne videsmo.

Doduše, znamo za dve – “Tenis” i fabrika meda, ali to svakako nije dovoljno da bi se na sva zvona najvljivala spasonosna rešenja za srpski agrar. Novi ministar  je verovatno od premijera tražio onih spominjanih 400 miliona evra, što je za poljoprivredu malo, ali je premnogo za Nedimovićev plan i njegove investicije. Očigledno da je i Nedimović pare tražio, kako bi se to srpski reklo – za svaki slučaj. Nema program, ali ima para pa kada ništa ne bude urađeno moći će da kaže kako je on svoj deo odradio, da je keš tu te da nije on kriv što poljoprivreda i privreda nema isplative projekte.

E baš je tu i suština prevare. Prvo se valjda obezbede projekti pa se onda traže pare. Nedimović ima priču, ima i para, a to što ideja i investicija nema kriva je verovatno uprava vodovoda.

S druge strane umesto da odgovore zašto su subvencije srpskim poljoprivrednicima namanje u Evropi, zašto je sojina sačma preskupa, zašto nam stočarstvo tone,  mi ćemo gledati seriju “Nedimović piše, Vučić cepa, a baba se češlja”.

Milovan Lukić