banner-image

Evropske mere jačaju poziciju mlekara u lancu snabdevanja

Evropska komisija je objavila drugi izveštaj o operaciji nazvanoj „paket mleka“ (Milk Package), seriji mera pokrenutih 2012. godine kako bi se ojačala pozicija evropskih proizvođača mleka u lancu snabdevanja, navodi se u saopštenju Komisije. 

Izveštaj pokazuje da, nakon tri godine implementacije, evropski farmeri u znatno većoj meri koriste alate iz ovog seta mera, kao što su zajednički pregovori oko ugovora preko proizvođačkih organizacija ili korišćenje pisanih ugovora. Ove mere su stvorene kako bi ojačale pregovaračku moć proizvođača mleka i ponudile bolju transparentnost ugovora farmerima.

„Izveštaj pokazuje da postoje mere koje možemo podići na EU nivo kako bismo osigurali bolju poziciju mlekara u lancu snabdevanja. Nadovezujući se na prošlonedeljni izveštaj Radne grupe za poljoprivredna tržišta vidim ovaj izveštaj kao dodatni dokaz osiguranja, u kontekstu Programa rada komisije za 2017. godinu“, rekao je Evropski komesar za poljoprivredu Phil Hogan.

Usvojen odlukom iz 2012. godine, plan Milk Package je za cilj imao jačanje pozicije proizvođača mleka u mlekarskom lancu snabdevanja i pripemanje ovog sektora za tržišno orijentisanu i održivu budućnost, učeći na greškama iz 2009. i krize tržišta mleka. Mere koje su uspostavljene ovim planom će se primenjivati do sredine 2020. godine, dok je Evropska komisija u obavezi da objavi izveštaje 2014. i 2018. o tržišnoj situaciji i primeni ovih mera.

B. Džinić