banner-image

Dodatnih 3.000 dinara za krmače

Povećanje budžeta Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine za 2017. godinu, donelo je i neke benefite uzgajivačima svinja. Kako navode iz Ministarstva podsticaji za kvalitetne prasne krmače i nerastove će biti povećani za 3.000 dinara po grlu. Takođe, nastavlja se i sa subvencijama za tovljenike. Uzgajivačima svinja će ova sredstva dobro doći da ulože u proširenje proizvodnje.

Za 2017. godinu je predviđeno veliko povećanje budžeta namenjeno poljoprivredi. Samim tim povećava se i budžet namenjen za stočarstvo, naročito svinjarstvo, što ohrabruje uzgajivače svinja u Sremu. Naime, podsticaji za prasne krmače će sledeće godine biti povećani sa dosadašnjih 7.000 na 10.000 dinara. To naročito pogoduje uzgajivačima opredeljenim za uzgoj umatičenih prasnih krmača i proizvodnju prasadi.

Pored ovoga, očekuje se i povećanje subvencija za tovljenike, s obzirom da je fond za subvencije povećan za 3,2 milijarde dinara. Ipak, uzgajivači svinja su nezadovoljni sadašnjom cenom žive vage tovljenika, ali i njenom oscilacijom. Naš sagovornik smatra da klanice diktiraju pad cene tovljenika, dok se cena svežeg mesa ne menja.

Najavljeno otvaranje nemačke mesne industrije „Tenis“ seljacima uliva nadu u veću konkurentnost i realnije cene za tovljenike. Sa druge strane ministar Nedimović najavljuje donošenje zakona koji će regulisati velike oscilacije cena poljoprivrednih proizvoda u 2017. godini.

{youtube}3snTz4onV4w{/youtube}

(Sremska TV)