banner-image

Zbog neobaveštenosti stoje pare

Mi želimo da Razvojni fond APV bude nosilac razvoja privrede i poljoprivrede u Pokrajini, a da vi zadovoljite svoje potrebe za investiranjem u mašine, opremu, zemljište i objekte – istakao je na prezentaciji programa članovima Saveta za privredu, preduzetnicima i vlasnicima poljoprivrednih gazdinstava staropazovačke opštine direktor RF Goran Savić. – Predstavljamo naših 11 konkursa, od kojih su neki otvoreni još 2015. godine, ali sredstva nisu iskorišćena zbog neinformisanosti preduzetnika i poljoprivrednika, i nakaradne politike bivšeg menadžmenta ovog Fonda.

Sada je na raspolaganju 2,5 milijarde dinara za 2017. godinu, dok će Pokrajinski sekretarijat za privredu obezbediti još 100 miliona dinara za bespovratna ulaganja (subvencije), rekao je Savić, najavivši da će u 2017. godini biti otvoreno još sedam konkursa, od kojih po tri za privredu i poljoprivredu, a jedan za lokalne samouprave.

Zamenik direktora Razvojnog fonda Miloš Jovanović, prisutne je upoznao sa tekućim konkursima, pod najpovoljnijim uslovima, uz najniže kamate i najduže grejs-periode, kao i das u otvoreni konkursi za dugoročne investicije, kratkoročne kredite za izvoz, kratkoročne kredite za projekte Evropske unije i bilateralne donacije, za obrtna sredstva, poljoprivredna gazdinstva i kupovinu zemljišta, za tov, revolving kredite u poljoprivredi, podršku investicijama koje se sufinansiraju podsticajnim sredstvima APV i krediti za veće investicione projekte.

Predstavnici Razvojnog fonda ponovo će, kako je rečeno doći u Pazovu u februaru, kada budu usvojeni propisi koji će privrednicima i seljacima još više olakšati podnošenje zahteva, kao i da im u svemu mogu pomoći osposobljeni ljudi u opštini.

Direktor Razvojnog fonda APV Goran Savić je pozvao preduzetnike i poljoprivrednike da pripreme dokumentaciju i iskoriste povoljne uslove za kupovinu zemlje za proširenje poseda, nabavku nove opreme, podizanje plastenika, skladišnih objekata, sistema za navodnjavanje jer sve to može doprineti daljem razvoju opštine i ostvarenju planova da Stara Pazova dobije status grada. Prisutnima su predstavnici Tehničke škole iz Stare Pazove predstavili mogućnost otvaranja novog zanimanja – mehatroničara, tražeći mišljenje preduzetnika i njihov angažman u pripremi centra za obuku.

Spoj dva auto-puta

Očekujući veće korišćenje novca Razvojnog fonda APV nego do sada, predsednik opštine Stara Pazova Đorđe Radinović najavio je najznačajnije investicije u ovoj opštini. Među njima su: započeta izgradnja trafostanice u Krnješevcima, koja će snabdevati privredne subjekte u industrijskim zonama Krnješevaca i Šimanovaca, petlje kod Novih Banovaca na magistralnom putu E-75 (Beograd-Novi Sad), kružnog toka na petlji kod bazena, na putu Stara-Nova Pazova i obilaznice oko Krnješevaca i Vojke, koja će spojiti dva auto-puta.

Uz to je Radinović izrazio uverenje da će naredne godine biti započeto još petnaestak investicija u svim naseljima ove sremske opštine.

(Dnevnik)