banner-image

Zrenjanin posle junica podelio i telad

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić najavio je da će lokalna samouprava i u narednom periodu nastaviti da ulaže u razvoj poljoprivrede, a da će dodela junica stočarima biti jedan je od vidova tih ulaganja, sve u cilju poboljšavanja kvaliteta stočnog fonda. Janjić je to izjavio prilikom današnje posete domaćinstvu Ratinka Vučetića iz Taraša i primopredaje teladi, koje je po konkursu Grada Zrenjanina, dobilo 18 stočara, sa ciljem unapređenja genetike na domaćim farmama.
 

foto: D. Bartolović

– U protekle dve godine podelili smo 93 visokokvalitetne steone junice simentalske rase uvezene iz Austrije. Za njihovu nabavku Grad je izdvojio 27,8 miliona dinara, a novom podelom teladi projekat se nastavlja – istakao je Janjić i najavio da će uskoro uslediti nove mere pomoći namenjene povrtarima i pčelarima.

Stočar Ratinko Vučetić iz Taraša proizvodnjom mleka se bavi više od jedne decenije, a kada mu je pre godinu dana Grad Zrenjanin dodelio dve junice, genetika stoke na njegovoj farmi podignuta je na znatno viši nivo. U domaćinstvu Vućetića dnevno se proizvede do 1.000 litara mleka koje se isporučuje zrenjaninskom „Mlekoproduktu”.

Vučetić se slaže da su modernizacija objekata i opreme, pa i porast standarda u oblasti genetike, neophodni preduslovi kako bi domaća proizvodnja bila konkurentna. To je prepoznao i stočar Slavoljub Milošev iz Farkaždina, koji je na osnovu konkursa Grada Zrenjanina ostvario pravo za dobijanje ženskog teleta, od majke sa visokim genetskim potencijalom.

– Ranijih godina nije bilo ovakvih projekata i ovo nam puno nam znači. Moje stado broji 20 grla i dodela ženskog teleta dalje će pozitivno uticati na reprodukciju – naglasio je Milošev.Inače, Zrenjanin je prvi grad u Srbiji koji je sproveo ovu akciju za šta je dobio i priznanje na 83. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, plaketu za doprinos razvoju govedarstva u srednjem Banatu.

(Dnevnik)