banner-image

Paorske penzije po novom sistemu doprinosa

Ministar za poljoprivredu i zaštitu životne sredine Branislav Nedimović rekao je danas da će biti reformisan sistem doprinosa za poljoprivrednike i da će se doprinosi plaćati na osnovu prihoda.

– Zatekli smo veliki broj poljoprivrednih gazdinstava, dužnika po osnovu doprinosa za penzijsko osiguranje sa enormnim dugovima – rekao je Nedimović u Skupštini Srbije, tokom predstavljanja izmena i dopuna tri zakona o poljoprivredi.

On je naglasio da je teško razumeti kako su obavezu uplate iste visine doprinosa za penzijsko osiguranje imali vlasnici pola hektara zemlje i oni sa 100 hektara.

– Poreska uprava bi formalno-pravno mogla da krene u naplatu i oduzima kuće i njive, a to je nemoguće – rekao je Nedimović.

Subvencije za više poljoprivrednika

Predstavljajući izmene i dopune Zakona o podsticajima, Nedimović je rekao da je cilj izmena bio da se proširi krug korisnika podsticaja iz budžeta.

– Subvencije će dobiti mladi poljoprivrednici, naročito u nerazvijenim delovima istočne i južne Srbije, i to između ostalih i start ap kredite za pokretanje poljoprivredne proizvodnje – rekao je ministar i dodao da je za investicije u opremu i podizanje konkurentnosti izdvojeno tri puta više nego ove godine, oko 2,2 milijarde dinara.

Finansijske podsticaje će, prema rečima Nedimovića, dobiti i proizvođači stoke, posebno proizvodnja junadi za tov, a subvencije će biti veće za područja koja se demografski prazne kao što su Bela Palanka, Trgovište, i Babušnica.

Govoreći o Izmenama i dopunama Zakona o vodama, Nedimović je rekao da će se rekama sada upravljati, ne prema administrativnim granicama, već po slivnim tokovima i da već postoje Dunavska i Savska komisija, a razgovara se i o upravljanju Drinom.

– Do sada nisu postojale procedure o zakupu vodnih prostora već ih je koristio ko je pre do njih stigao. Izmenama je predviđena procedura za licitacije vodnih prostora, a dozvole će izdavati nadležna vodoprivredna preduzeća – rekao je Nedimović.

Vodoprivredna preduzeća će biti zadužena i za izračunavnje naknada za odvodnjavanje.

Upravljanje vodama će, posebno u kriznim situacijama, kao što su poplave, prema rečima Nedimovića, biti uređeno jedinstveno.

(RTV/Beta)