banner-image

Vojvođanskim stočarima 60 miliona dinara

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo  Vuk Radojević, uručio je danas ugovore korisnicima koji su dobili sredstva za sprovođenje mera odgajivačkog programa u govedarstvu, svinjarstvu, ovčarstvu i kozarstvu, te u živinarstvu, kod kopitara i u pčelarstvu. Za tu namenu izdvojeno je 60 miliona dinara, a odobrene su 184 podnete prijave, navodi se u saopštenju Vlade Vojvodine.

Prema rečima sekretara Radojevića oko 46,5 miliona dinara opredeljeno je lokalnim odgajivačkim organizacijama, oko pet miliona dinara dobio je Poljoprivredni fakultet kao glavna odgajivačka organizacija, dok su preostala sredstva dobile regionalne odgajivačke organizacije, to jest poljoprivredne savetodavne službe.

„Mera odgajivačkog programa značajna je za podizanje stočnog fonda na teritoriji Vojvodine. Uveren sam da farmeri prepoznaju suštinu ove mere, odnosno da želimo da im, u finansijskom smislu, omogućimo lakše sprovođenje kvalitetnog odgajivačkog programa“, rekao je Radojević i dodao da je prvobitno za tu namenu bilo izdvojeno 40 miliona dinara, te da je rebalansom pokrajinskog budzeta nova Pokrajinska vlada obezbedila dodatnih 20 miliona dinara.

Sekretar Radojević uručio je danas ugovore i poljoprivrednim savetodavnim službama u Vojvodini za sprovođenje mera kontrole plodnosti zemljišta. Sredstva u ukupnom iznosu od 10 miliona dinara dobilo je 12 poljoprivrednih savetodavnih službi, a biće urađeno oko 5.400 uzoraka, te sprovedena analiza makro i mikro elemenata.

„Cilj ove mere jeste podizanje nivoa kvaliteta biljne proizvodnje, ušteda na mineralnim đubrivima, kao i očuvanje plodnosti oranica“, rekao je Radojević i napomenuo da za ovu meru prošle godine nisu bila izdvojena sredstva.

Kada su u pitanju mere podrške u 2017, resorni sekretar je rekao da će budzet za poljoprivredu biti veći za oko 500 miliona dinara, te da će ta sredstva biti usmerena ka registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima.

„Najbitnije za poljoprivrednike u Vojvodine, jeste to da će u predstojećoj budzetskoj godini 1,3 milijarde dinara, odnosno oko 70 odsto više sredstava nego u 2016, biti opredeljeno direktno registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima kao bespovratna sredstva po raznim konkursima Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu“, rekao je sekretar Radojević.