banner-image

Evropskim poljoprivrednicima vraćeno 435 miliona evra iz budžeta

Evropski poljoprivrednici koji ispunjavaju uslove za direktnu isplatu dobiće dodatnih 435 miliona evra iz neiskorišćenih rezervi za krizne situacije, a isplata je počela od 1. decembra, saopštila je Evropska komisija.

Kako je dogovoreno u reformi mera Zajedničke poljoprivredne politike (Common Agricultural Policy – CAP), svake godine se određena sredstva izdvajaju od direktnih uplata poljoprivrednika kako bi se stvorila godišnja rezerva za krizne situacije. Ova rezerva može da se mobiliše tamo gde godišnji budžet nije dovoljan da bi se finansirale mere podrške tržištu kao što su javne intervencije ili privatna skladišta, dok se preduzimaju i izuzetne mere u kriznim situacijama. Ako se ne iskoriste do kraja godine, ove rezerve se vraćaju poljoprivrednicima.

Od septembra 2015. godine Evropska komisija je ovim merama obezbedila preko milijardu evra viška finansijske podrške poljoprivrednom sektoru, tako se suočavajući sa veoma teškim situacijama na tržištu. Ipak, tada je Komisija donela odluku da finansira ovu podršku bez diranja rezerve za krizne situacije kako ne bi uticali na direktne isplate poljoprivrednicima.

„Ova godina je bila teška za mnoge poljoprivrednike, a posebno teška za neke tržišne sektore. Zadovoljan sam što je Komisija uspela da odgovori serijom dodatnih mera bez pokretanja ovog poslednjeg pribežišta – poljoprivredne rezerve u slučaju krize. To znači da smo uspeli da reagujemo bez smanjenja EU prihoda u poljoprivrednom sektoru“, rekao je Evropski komesar za poljoprivredu Fil Hogan.

Otkako je uvrštena u reforme 2013. godine ova rezerva nije korišćena. Ona se primenjuje na uplate iznad 2.000 evra, a države u kojima nije primenjena u ovoj budžetskoj godini su Bugarska, Hrvatska i Rumunija, jer se u ovim članicama EU još uvek nije stiglo do faze određivanja svota za direktna plaćanja.

B. Džinić