banner-image

Mlekari pod lupom inspektora zbog bakterija

Inspektori su dobili nalog da izvrše kontole u svim mlekarama koje su bile na spisku onih u kojima se prodaje mleko neispravnog kvaliteta, a bilo koja odstupanja biće sankcionisana, najavio je v.d. direktor Uprave za veterinu Nenad Petrović.

Kako je naveo, veterinarska inspekcija je, na osnovu informacija da je u određenom broju uzoraka mleka došlo do odstupanja u kvalitetu i bakterologiji, poslata u instituciju koja je vršila analize radi uvida u rezultate.

Nakon toga, ističe Petrović, inspektori su dobili nalog da izvrše vanrednu inspekciju, kontrolu rada i kontrole opštih i posebnih uslova i higijene svih mlekara koje su bile na spisku.

„U toku kontrole će se vršiti i pregled objekta, uslova rada i zaposlenih radnika, kontrola i uzorkovanje ulazne sirovine kao i gotovih proizvoda“, istakao je on.

Bilo koja odstupanja koja se eventualno pronađu, kaže on, biće sankcionisana ili privremenim zatvaranjem objekta ili zatvaranjem na duži period.

Analizu 22 uzorka pasterizovanog mleka različitih proizvođača sproveo je Naučni institut za veterinarstvo u Novom Sadu, a tom analizom je utvrđeno da je mleko u kesama pojedinih proizvođača sumnjivog kvaliteta i da je u kod osam od 22 kontrolisana uzorka otkriven viši nivo bakterija od dozvoljenih. Ove informacije saopštio je u petak predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović.

„Nakon sve učestalijih prijava, rešili smo da obiđemo celu Srbiju kako bismo prikupili uzorke iz mlekara. Ono što se na prvi pogled može zaključiti jeste da su veliki proizvođači izuzetno pedantni i da u njhovom mleku nema bakterija, za razliku od malih mlekara u čijem meku u kesama je otkriveno prisustvo ešerihije koli i entero bakterije“, rekao je Papović.

Kako je objavio NOPS, veće prisustvo enterobakterija i E. coli od granične vrednosti ustanovljeno je u proizvodima sledećih mlekara:

Dana 1.6%mm (Vrbas) – Enterobakterija 30000

Dana 2.8%mm (Vrbas) – Enterobakterija 30000

Žitko 3.2%mm (Raška) – Enterobakterija 150

Bravo 2.8%mm (Surčin) – Enterobakterija 7500

Stado moje 2.8%mm (Mošorin) – Enterobakterija 30000

Belkino 2.8%mm (Ečka) – Enterobakterija 1200

MK Petrović 3.2%mm (Leskovac) – Enterobakterija 1000 i E.coli 100

Mlekara Pančevo 2.8%mm (Pančevo) – Enterobakterija 1000

(Tanjug, 021)