banner-image

Sremci priveli kraju rezidbu u voćnjacima

Zima nam se približava, temperature su svakim danom sve niže, a rezidba voćnjaka u Sremu je u punom jeku. Tako je i u voćnjacima u blizini Sremske Mitrovice, gde se rezidba već privodi kraju. Za mlade sadnice je od značaja da se formira određeni uzgojni oblik, dok se starijim sadnicama odsecaju suve grana i smanjuje bujnost. Pre orezivanja trebalo bi obaviti sve potrebne tretmane, kako bi voćka spremna dočekala početak vegetacije.

U voćnjacima kod Manđelosa u toku je rezidba breskve i kruške. Temperature još nisu suviše niske, tako da se ovaj posao nesmetano obavlja. Prilikom orezivanja mladih sadnica formira se određen uzgojni oblik. Kod breskve je to najčešće vretenasti grm, jer se tako postiže bolja osvetljenost krošnje, što povoljno utiče na kvalitet plodova i zdravstveno stanje voćke.

I u ovom, kao i u većini voćnjaka, obavljeno je plavo prskanje pre rezidbe. Ovo je važno jer se na taj način voćke štite od bolesti koje mogu da ih napadnu u toku mirovanja vegetacije. Za sadnice je takođe važno na kojoj razdaljini su zasađene, jer se na taj način posredno utiče i na količinu roda.

Rezidba u ovim voćnjacima je pri kraju, što je dobro, jer se rezidba u principu ne obavlja na temperaturi nižoj od minus pet stepeni Celzijusa. Kada se voćke pravilno orežu, daju dobar rod i onda je sasvim izvesno da će se na leto na sremskomitrovačkoj pijaci naći zrelo, sočno voće.

{youtube}3ORAp-L9TJM{/youtube}(Sremska TV)