banner-image

Prvi srpski standard i oznaka BEZ GMO – Dunav soja

Označavanjem prvih domaćih genetski nemodifikovanih proizvoda u Srbiji, učinjen je veliki korak da se sačuva domaća proizvodnja genetski nemodifikovane soje, a potrošači su konačno dobili pravo izbora, glavna je poruka sa održane konferencije u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Srbija je dobila prvi standard i oznaku kvaliteta proizvoda koji su BEZ GMO i domaćeg su porekla – „Dunav soja“.

Direktor Sektora poljoprivrede PKS Žarko Galetin je na konferenciji u organizaciji međunarodnog udruženja Dunav soja i PKS, istakao da je uvođenje „Dunav soja“ standarda važan korak za privredu Srbije jer uvodi novu dodatu vrednost domaćim proizvodima, saopštila je PKS.

– Ovo je veliki korak za našu privredu jer dodavanjem bez GMO vrednosti domaćim proizvodima i stavljanjem u fokus našim potrošačima ono najbolje što imamo, a što je danas izuzetno traženo na stranim tržištima i što predstavlja jedno novo tržište za sebe u Evropi, mi povećamo konkurentnost domaćih proizvoda, na lokalnom, regionalnom i međunarodnom nivou – objasnio je Galetin.

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine Vesna Kovač ukazala je na veliki značaj zaštite potrošača cemu resorno Ministarstvo posebnu pažnju pridaje i podržava sertifikaciju kvaliteta proizvoda.

Ona je dodala kako od označavanja proizvoda „Dunav soja“ oznakom imaju korist kako trgovci, tako i potrošači – trgovci jer nude potrošačima neophodan izbor, a potrošači jer stiču poverenje u trgovine, a samim tim i proizvođače.

Regionalna direktorka organizacije „Dunav Soja“ Marija Kalentić naglasila je da je soja glavni sastojak životinjske ishrane, a Evropa iz nedostatka sopstvene soje stočnu industriju snabdeva uglavnom genetski mofikovanom sojom iz prekookeanskih zemalja, ne zahtevajući pritom da se na krajnjim proizvodima označi da su dobijeni od životinja koje su jele GM soju.

– Kao rešenje, Evropa je omogućila dobrovoljne standarde i oznake kvaliteta koje garantuju da životinja nije hranjena genetski modifikovanom stočnom hranom i sojom, a Srbija, koja uvozi iz Evrope neoznačene životinjske proizvode, a ima dovoljno svoje bez GMO soje, prvi put sa „Dunav soja“ standardom dobija mogućnost da istakne bez GMO kvalitet i domaće poreklo koji je sve traženiji u svetu – rekla je Kalentić.

(Agencije)